Afacerile cu masini au fost stimulate in acest an de eliminarea timbrului de mediu pentru masinile second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la cresterea masiva a inmatricularilor de astfel de masini.

Cel mai mare avans, de 32,2%, a fost inregistrat in martie de serviciile de intretinere si reparare a autovehiculelor, urmate de comertul cu piese si accesorii (+20,5%) si comertul cu autovehicule (+19,1%).

Din segmentul serviciilor prestate populatiei, cel mai mare avans l-a inregistrat in martie jocurile de noroc si alte activitati recreative, cu o crestere de 18,6%, urmat de agentiile turistice (+9,4%).

Fata de luna precedenta, cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut in martie cu 25,5%, pe serie bruta, si cu 2,2%, pe seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

De asemenea, tot fata de februarie, serviciile de piata prestate populatiei au urcat in martie cu 12,2%, ca serie bruta, si cu 0,8% pe seria ajustata.

In 2016, afacerile din comertul cu autovehicule si motociclete au urcat cu 18% fata de 2015.

Afacerile de retail au fost sustinute anul trecut de cresterea puternica a salariilor, tendinta care continua in 2017.

Ultimele statistici arata ca, in martie, castigul salarial mediu net a crescut cu 14,2% fata de a treia luna din 2016, pana la 2.342 lei (515 euro).