Pe 18 noiembrie, şeful grupului Volkswagen, Herbert Diess, declara că producătorul auto caută un loc pentru o nouă fabrică multibrand în Europa de Est, a cărei producţie ar urma să înceapă după 2022, printre posibilele locuri numărându-se România, Bulgaria şi Turcia.

La noua unitate din Europa de Est, care ar urma să aibă 5.000 de angajaţi, vor fi produse SUV-urile Skoda Karoq şi Seat Ateca, care în prezent sunt fabricate la Kvasiny (Cehia).

Şi publicaţia germană AutomobilWoche anunţa că experienţa Turciei în domeniul producţiei auto a jucat un rol în decizia Volkswagen.

Decizia Volkswagen vine în urma normalizării relaţiilor dintre Turcia şi Germania, se arată în articolul apărut în Daily Sabah.

Citește și: Adio mașini pe motorină și benzină! Volkswagen renunță la motoarele cu combustie internă

Necesitatea unei astfel de unităţi a crescut după ce Volkswagen a confirmat că va transfera producţia modelului Passat din Germania la fabrica Skoda din Kvasiny (Cehia), în condiţiile în care cel mai mare producător auto global îşi accelerează investiţiile în maşini cu emisii zero. Uzinele Volkswagen din Emden şi Hanovra (Germania) ar urma să fie transformate pentru producţia de vehicule electrice până în 2022.

Recent, Volkswagen a anunţat că ar putea coopera cu grupul american Ford. Conform informaţiilor din presă, Ford ar putea muta producţia unor vehicule comerciale în Turcia, iar cele două companii şi-ar putea pune reciproc la dispoziţie fabricile pentru a produce maşini electrice şi autonome, în vederea reducerii costurilor.

Ca parte a acestui parteneriat, vehiculele comerciale Crafter şi Transporter de la Volkswagen ar putea fi produse la uzina Ford din Turcia, unde grupul american fabrică în prezent modelele Transit şi Custom.

Şeful Ford Otosan, Haydar Yenigün, a afirmat că cei doi producători auto negociază dezvoltarea şi fabricarea în comun a vehiculelor. Acordul nu a fost încă finalizat, a precizat Haydar Yenigün.

Surse din indutria auto au declarat că modelele Transporter şi Crafter de la VE, echivalentele vehiculelor Custom şi Transit de la Ford, ar putea fi produse la unitatea din Turcia a Ford. VW ar putea fabrica anual până la 180.000 de vehicule comerciale în Turcia.

Ford Turcia este cea mai mare bază de producţie europeană pentru vehiculele comerciale. Aici s-au produs anul trecut 440.000 de maşini şi 75.000 de motoare.