Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari dupa ce a recunoscut ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (din care peste 700.000 in Italia) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

AGCOM a specificat ca amenda de cinci milioane de euro este nivelul maxim care poate fi impus in astfel de circumstante. Ea reprezinta aproximativ 7 euro pentru fiecare masina echipata cu softul ilegal care a fost vanduta pe piata italiana.

Subsidiara Volkswagen din Italia a anuntat ca va face apel impotriva amenzii.

In iunie, Volkswagen a anuntat ca va cheltui 15,3 miliarde de dolari in SUA pentru a rascumpara vehiculele de la consumatori si pentru a finanta tehnologii ecologice, dar ca nu va aplica aceleasi corectii si in Europa.

In consecinta, comisarul european pentru Justitie,Vera Jourova, a declarat ca lucreaza impreuna cu organizatiile pentru protectia consumatorilor din UE pentru a obliga grupul german sa acorde despagubiri clientilor sai din Europa, la fel cum a facut si in SUA.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 marci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi si Bugatti, dar si camioanele MAN si Scania.