In cursul saptamanii viitoare se asteapta ca Volkswagen sa anunte ca a ajuns la o intelegere cu autoritatile americane privind plata unor sume de aproximativ 10,3 miliarde de dolari pentru a pune capat efectelor provocate de scandalul manipularii emisiilor poluante.

Potrivit unor surse citate de Reuters, intelegerea prevede ca Volkswagen se va oferi sa rascumpere cele aproximativ 500.000 de vehicule diesel vandute in SUA, precum si sa plateasca o despagubire de aproximativ 5.000 de dolari proprietarilor acestor vehicule.

"Volkswagen ar trebui sa ofere, in mod voluntar, proprietarilor europeni de automobile o compensatie similara cu cea platita consumatorilor americani", a declarat Elzbieta Bienkowska pentru cotidianul german Welt am Sonntag.

Potrivit oficialului european, ar fi incorect pentru VW sa ii trateze diferit pe consumatorii europeni din cauza unui sistem juridic diferit.

"Tratarea in mod diferit a consumatorilor europeni fata de cei americani nu este o modalitate de a recastiga increderea", a spus Bienkowska.

Volkswagen face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca, in perioada 2005 - 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Oficialii VW au declarat ca in Europa vor repera vehiculele afectate prin inlocuirea soft-ului ilegal dar nu au anuntat planuri care sa vizeze plata unor compensatii catre consumatori, sustinand ca acestia nu au suferit niciun fel de pierderi.