"Nu stiu daca este solutia pe care poporul roman si clasa politica o va adopta. O astfel de decizie nu poate fi luata decat printr-un referendum", a spus seful statului.

Presedintele a sustinut, joi, la Sulina, necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, precizand ca acesta este punctul sau de vedere si avertizand ca "numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara".

Basescu: “N-am convingerea ca politicienii isi pot convinge popoarele legat de Statele Unite Europene”

In acest context, seful statului a declarat, insa, ca nu are certitudinea ca actualii oameni politici europeni isi pot convinge popoarele ca Statele Unite ale Europei nu le afecteaza traditiile, cultura si individualitatea.

Proiectul trebuie realizat in maximum trei ani, ulterior putand fi prea tarziu, a sustinut presedintele tarii.

Ideea unie integrari mai puternice a celor 27 de state membre UE, atat in plan politic, dar mai ales fiscal, s-a conturat si la Bruxelles, in contextul in care criza datoriilor din zona euro face necesara coordonarea politicilor economice ale statelor.

Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy, au venit, saptamana trecfuta, cu ideea infiintarii unui guvern al Uniunii Europene, idee controversata in randul guvernelor suverane.