In 2012, cresterea economica a Romaniei va fi cuprinsa in intervalul 1,8%-2,1%, se arata intr-un raport bianual al Bancii Mondiale referitor la Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia, noteaza Mediafax.

Anul viitor, ritmurile de crestere ale tarilor analizate vor fi relativ apropiate, cel mai mare avans, de 3,5%, urmand sa aiba loc in Lituania si Estonia, iar cel mai mic in Ungaria, de 0,5%.

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a anuntat recent ca pe intregul an cresterea economica ar putea fi de peste 2%, dupa ce PIB a crescut cu 4,4% in trimestrul trei si avansul poate fi de 2,5% in ultimele trei luni ale anului.

In acest an, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia vor avea cresteri economice de cel putin 4%, datorita contributiei cererii interne si a imbunatatirii conditiilor pe piata muncii.

In Romania, Ungaria si Slovenia cresterile vor fi de sub 2% din cauza consumului redus (cazul Romaniei) si a investitiilor scazute (cazul Ungariei si Sloveniei).

Slovacia, Bulgaria si Cehia vor consemna cresteri de 2%-3% datorita exporturilor.

In privinta exporturilor, volumele vor avansa in acest an cu peste 10% in Estonia, Romania, Cehia, Slovacia si Letonia.
Comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in primele opt luni ale anului exporturile UE 10 au depasit nivelul anterior crizei cu 16%.

Romania, Estonia si Letonia, care au suportat recesiuni profunde, si-au majorat exporturile cu peste 25% comparativ cu perioada anterioara crizei.

Cresterea exporturilor a incetinit insa in majoritatea tarilor din regiune in perioada iulie-august, comparativ cu inceputul anului, din cauza scaderii ritmului de dezvoltare la nivel mondial. Reducerea exporturilor a fost mai ampla in Bulgaria si Romania.

In contrast cu exporturile, importurile majoritatii tarilor analizate au ramas sub nivelul anterior crizei, din cauza cererii interne slabe.

In Romania, relansarea cererii interne va contribui la cresterea economica din 2012, in pofida masurilor de consolidare bugetara si a avansului mai lent al exporturilor.

In Ungaria, cresterea PIB-ului va fi mai redusa decat in alte tari, trasa in jos de problemele de pe piata creditelor si de masurile de ajustare din sectorul privat.

Ritmul lent de dezvoltare va intarzia revenirea regiunii UE10 la nivelul productiei de dinaintea crizei. Numai in Polonia, Slovacia si Cehia productia de anul viitor va depasi nivelul anterior crizei, se arata in raportul BM.

Tarile cu deficite bugetare mari vor sa faca ajustari mai ample in 2012, iar Romania, Letonia, Polonia si Lituania au planificat sa aduca indicatorul sub 3% din PIB. Cehia, Slovacia si Slovenia intentioneaza sa faca acest lucru in 2013.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzand si pierderile unor companii de stat, este asumata de Guvernul Romaniei in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009.