Angela are in spate zeci de ani de munca in proiectare. Si cu toate acestea, acum nu se poate lauda cu o pensie mare. Are doar 820 de lei, asa ca pretuieste fiecare ban primit in plus. Inclsusiv banii pe care nu-i mai plateste la sanatate pentru 740 de lei din pensia sa.

"Totul e bine. Si 10 lei daca vin acolo, conteaza.  La o pensie de 820, 40 e destul", spune Angela Bobu, pensionara.

Si ceilalati pensionari cu pensii mici se bucura ca vor ramane cu 40 de lei in plus in buzunar in fiecare Luna. "Am probleme cardiace si platesc lunar pe medicamente compensate in jur de 150 de lei, totusi 38 de lei este o patrime...", spun ei.

"Conteaza, conteaza. Pentru nepoti, un kilogram de capsuni", afirma altii.

Conteaza si pentru ceilalti, in total 2,1 milioane de pensionari. Iar efectul vine dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit ca varstnicii care primesc pensii mai mari de de 740 de lei trebui sa achite contributia pentru sanatate de 5,5% doar pentru suma care depaseste acest plafon si nu pentru intreaga pensie, cum s-a procedat anul trecut.

Spre exemplu,  un batran care are acum o pensie mai mare de 740 de lei va da mai putin la stat cu 40 de lei. Asta inseamna anual 480 de lei.

Chiar daca fostul ministrul anuntase ca restituirea nu va fi posibila inainte de iunie, actualul ministru a aplicat decizia din mai si admite ca pot aparea si erori.

"Eu sper ca totul sa fie in regula, desi pot apare unele probleme, pentru ca s-a facut in foarte scurt timp", a declarat Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

Din iunie, cei cu pensii mai mari de 740 de lei vor avea un nou motiv de bucurie. Guvernul le va inapoia in transe lunare banii pe care i-au platit pentru sanatate, dupa vechea formula, timp de 16 luni. In total, 650 de lei.

"O sa fie bani, chiar daca nu sunt acum in totalitate. Trei luni sunt acoperite de bugetul actual. In iulie, rectificare bugetara si o sa rezolvam problema", adauga ministrul Muncii.

In total, aceste restituiri vor lasa Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate fara 1,5 miliarde de lei.