In perioada ianuarie-septembrie, exporturile au fost de 33,4 miliarde de euro, cu 24,2% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, iar importurile au urcat cu 19%, la 40,3 miliarde de euro.

Tranzactiile cu masini si echipamente de transport au reprezentat 41,2% din exporturi si 33,7% din importuri. In acelasi timp, produsele manufacturate exportate de Romania au acoperit 33,8% din total, iar la importuri ponderea acestora a fost de 30,7%.

Un decalaj important a avut loc la produsele chimice, unde Romania a importat de doua ori mai mult decat a exportat (6,3% la export si 13,4% la import).

La produsele alimentare, bauturi si tutun, importurile au reprezentat 6,9% din total, depasind exporturile, a caror pondere a fost de 5,8%.

Importurile de combustibili minerali si lubrifianti au reprezentat 11,7% din total, fata de 5,9% la exporturi.

Pe langa masini, echipamente de transport si produse manufacturate, exporturile au fost mai mari decat importurile si la materii prime si materiale (7% din total exporturi si 3,6% din total importuri).

Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din primele noua luni ale anului a fost realizata cu Uniunea Europeana.
Astfel, exporturile intracomunitare au fost de 23,7 miliarde euro, reprezentand 71,1% din total, in timp ce intrarile de 28,8 miliarde de euro au avut o pondere de 71,6% din total importuri.

Citeste si:

Cum sa-ti dublezi profitul in plina criza. Petrom a doborat recordul din 2010: a raportat 700 mil. euro in primele noua luni ale anului

Christine Lagarde avertizeaza asupra riscului unei "spirale de instabilitate financiara"