Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice.

Astfel, in industria prelucratoare este anticipata o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei - prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (sold conjunctural +19%) si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +18%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%). In ceea ce priveste numarul de salariati managerii estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare, potrivit unui comunicat al INS.

Pentru volumul productiei din constructii soldul conjunctural a fost de +3%, iar pentru stocul de contracte si comenzi indicatorul s-a plasat la -1%. Managerii estimeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%) si un avans usor al preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +13%).

"In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +11%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +15%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va inregistra crestere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +28%)", se precizeaza in comunicat.

Conform estimarilor din august, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +3%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%). Preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).