Stefan Wagstyl, editor FT pentru piete emergente, foloseste drept exemplu disputa dintre Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), si statul roman privind Romgaz.

Compania de stat a "donat" anul trecut 400 milioane lei catre buget la solicitarea guvernului, pentru a acoperi deficitul. Statul detine 85% din actiunile Romgaz, restul de 15% aflandu-se in portofoliul FP.

Franklin Templeton a criticat decizia, notand ca astfel de masuri sunt daunatoare Romaniei, deoarece pot cauza scaderea increderii investitorilor in guvern si in companiile de stat.

"Tinand cont ca liderii Romaniei au preferat de multe ori remedii pe termen scurt in defavoarea strategiilor solide pe termen lung, nu ar trebui sa fie o surpriza daca vor continua sa jecmaneasa Romgaz. Insa costurile pe termen lung nu trebuie subestimate. In urma crizei globale, investitorii straini au devenit foarte pretentioti cu Europa Centrala si de Est, preferand in general tari din centrul Europei, precum Polonia, Cehia si Slovacia. Daca aceasta distinctie persista, Romania ar putea avea probleme. Costul final al celor 400 de milioane de lei luate de la Romgaz ar putea fi foarte greu", sustine FT.

FP detine in portofoliu participatii importante si la alte companii de stat, precum Transgaz si Transelectrica, dar si la companii private importante precum Petrom.