"Nu avem un plan B. Avem planul A, care este un plan prudent ce ne da siguranta ca si in conditii mai putin bune de pe pietele financiare, Romania poate sa faca fata", a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Adevarul este ca Romania se finanteaza din ce in ce mai greu. Ministerul Finantelor a pus deoparte la BNR aproximativ 3 miliarde de euro: banii guvernului pentru zile negre. La acestia se mai adauga alte 5-6 miliarde de euro pe care ii putem lua de la FMI si Comisia Europeana.

Sumele sunt mari, insa, de fapt, sunt ca niste firimituri pe care guvernul le va folosi ca sa-si achite datoriile catre banci si fonduri de investitii, cat sa nu intre in incapacitate de plata, dar si pentru a-si achita, speram noi la timp, pensiile si salariile.

"Dobanzile la care se imprumuta statul roman aproape ca s-au dublat in cateva luni. Romania este in momentul de fata grav afectata de situatia din zona euro. romania plateste o factura grea a intarzierii deciziilor convingatoare in zona euro", a afirmat astazi presedintele Romaniei, aflat la congresul PPE din Marsilia.

Oficialii BNR lucreaza cu doua prognoze pentru anul viitor. Totul depinde de solutiile pe care le vor anunta liderii europeni maine la Bruxelles si de cat de credibile vor fi.

"Daca increderea ramane la niveluri joase, atunci acestea vor avea implicatii negative si asupra Romaniei", a marturisit consilierul Bancii Nationale, Lucian Croitoru. In traducere libera, potrivit unor surse din BNR, asta inseamna crestere zero in 2012.

Mai bine, dar inca insuficient potrivit BNR pentru a majora salariile si pensiile. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti propune si el o solutie pentru crestere economica. A tinut astazi un discurs de 30 de minute in care ne-a sugerat sa ne vindem companiile de stat care reprezinta o zecime din economie.