"Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica. (...) Romanii trebuie sa fie lasati si stimulati sa munceasca si sa stimuleze productia, iar consumul va creste in primul rand in zonele unde avem crestere de productie, cum ar fi exporturile", a spus Isarescu.

El considera ca stimularea consumului este o idee periculoasa intrucat are o baza sociala si politica.

"Sunt cinci milioane de pensionari, partidele politice se vor bate pentru castigarea alegerilor, si doar patru milioane de angajati. Nu exista suficienti economisti, s-au mai adunat in sala asta, care sa spuna: nu se poate, daca intrati pe o asemenea banda, nici nu mai ajungem sa stimulam consumul", a continuat guvernatorul bancii centrale.

Guvernatorul a aratat ca Banca Nationala l-a imputernicit sa spuna ca pentru o crestere economica durabila este nevoie de trei lucruri:"stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii", in primul rand prin investitii si crearea de locuri de munca.

"Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproape excesiva ca nu avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul. Pai cum sa stimulam daca noi am avut un consum mult mai mare, cu 14% mai mare decat productia interna. (...) Stimularea consumului in conditiile actuale inseamna revenirea la aceeasi problema, a sustenabilitatii", a precizat Isarescu.

El a aratat ca estimarea initiala arata reducerea deficitului de cont curent de la 12-14% din PIB spre 8% din PIB, dar corectia realizata a fost mai mare.

Fiscalitatea este redusa la nivelul PIB-ului, dar este foarte mare pentru companii

Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca, prin comparatie cu alte state, Romania are o fiscalitate relativ redusa la nivelul PIB, dar extrem de impovaratoare cand e vorba de fiecare companie in parte.

"Povara pe intreprinderea platitoare este 60-70%. Toti care sunt in productie sunt impovarati (de taxe - n.r.), de aceea probabil si munca la negru. Nici nu cred ca putem s-o combatem (munca la negru - n.r.) doar printr-o decizie. (...) Romania este o tara cu fiscalitate redusa la nivelul PIB si cu fiscalitate foarte mare, extrem de impovaratoare, la nivelul intreprinderilor", a continuat Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR recunoaste ca nu vor putea fi reduse contributiile de asigurari sociale pana cand nu se va remedia dezechilibrul dintre contribuabilii care muncesc, putin peste 4 milioane, si beneficiarii de asistenta sociala, de peste 5 milioane.

Oficialii BNR nu vad cu ochi buni eventuale majorari de salarii sau pensii. Si atrag atentia Guvernului ca firmele private, care tin in spate milioane de oameni, sunt pur si simplu sufocate de birurile impuse de stat. Cea mai mare povara o constituie contributile la asigurari sociale.

Din cauza taxelor prea mari, in Romania aproximativ 1,7 milioane de oameni muncesc la negru. Potrivit specialistilor BNR, in perioada urmatoare au o sansa la salarii mai mari doar angajatii din domeniile care si-au revenit: industria, exporturile si serviciile.