Prezent, luni, la Arad, pentru o intalnire cu sindicatele la Prefectura, ministrul delagat pentru Dialog Social a declarat, intr-o conferinta de presa organizata la PSD Arad, ca salariatii Oltchim ar putea primi, luni, o parte din avansul pe luna august, intrucat banii au fost virati in contul societatii inca de vineri, fiind vorba despre suma de 2,4 de milioane de lei, informeaza Mediafax.

"Vineri aveau in cont 24 de miliarde de lei bani vechi, bani care erau in contul Bancpost. Din pacate pentru angajatii de la Oltchim, aceasta suma nu a putut fi virata ca avans la salariile pe luna august, 40 la suta din avans, deoarece banca a blocat contul combinatului. Astazi (luni - n.r.) au loc discutii intre reprezentantii bancii si ai Ministerului Economiei pentru a debloca situatia", a spus Liviu Pop.

El a afirmat ca, in functie de rezultatele acestei discutii, angajatii si-ar putea ridica banii chiar in cursul zilei de luni. Pop a spus ca "principala problema ramane repornirea activitatii" combinatului.

"Asteptam sa primim raspuns oficial pentru cei zece milioane de euro pe care sa-i acordam combinatului. Astfel se va rezolva repornirea unei parti a combinatului, 65 la suta, impreuna cu plata diferentelor salariale", a spus Pop.

Liviu Pop a cerut ca "firmele care au datorii la Oltchim, a fratelui deputatului Boureanu, a varului fostului director general, a soferului matusii si cumnatei, toate firmele cu datorii de milioane de euro, sa-si plateasca macar 15 la suta din datorii".

"Este o firma care are 1,8 milioane de euro, care ar rezolva si problema salariilor. A fost furt din banul public care va fi dovedit de organe foarte repede", a afirmat oficialul.

Liviu Pop a mai spus ca datoriile Oltchim la banci sunt de 180 de milioane de euro si oricare dintre creditori ar putea bloca activitatea, "dar nu e in beneficiul nimanui sa se intre in procedura de insolventa, pentru ca toata lumea ar avea de pierdut".

"Noua conducere Oltchim are discutii cu toti creditorii pentru o reesalonare a datoriilor, iar in sase luni activitatea sa fie la parametri necesari privatizarii cu succes", a mai spus Pop.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a spus astazi ca spera ca Oltchim Ramnicu Valcea sa-si reia activitatea in cel mult 30 de zile si ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite partial pe masura ce compania va recupera sume de la debitori.

"Vineri am semnat o scrisoare catre Comisia Europeana in care am instiintat ca dorim sa acordam un ajutor de salvare pentru reluarea activitatii la Oltchim. Noi putem sa acordam un ajutor de salvare sub forma de imprumut pe termen de sase luni la dobanda pietei pentru repornirea activitatii combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta si din negocierea cu bancile creditoare, astfel incat sa stim si ele cu ce sume vor veni la finantare. (...) Noi speram ca in maxim o luna de zile sa repornim combinatul", a afirmat Chitoiu.

Potrivit lui Chitoiu, astazi are loc o intalnire cu bancile creditoare ale combinatului chimic din Valcea, in vederea gasirii unei solutii pentru repornirea combinatului.

Totodata, una dintre bancile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmeaza sa ridice sanctiunea dupa discutiile cu reprezentantii statului. "O banca a blocat conturile, ca era normal sa-si recupereze ratele la credit, dar din discutiile pe care le-am purtat cu banca respectiva urmeaza sa fie deblocate conturile", a continuat ministrul.

Activitatea Oltchim este oprita de la sfarsitul lunii august, iar salariile angajatilor nu au fost achitate integral. Chitoiu a precizat ca salariile vor fi platite partial pe masura ce combinatul va recupera sume de la debitorii combinatului.

"Achitam salarii partiale in fiecare saptamana pe masura ce recuperam din debitele, din creantele Oltchim de la debitori, si de asemenea in momentul in care avem capitalul de lucru integral, atunci vom achita integral salariile restante", a continuat Chitoiu, potrivit Mediafax.

Intrebat daca intrarea in insolventa ar putea fi o solutie pentru Oltchim, Chitoiu a raspuns afirmativ, dar a afirmat ca Ministerul Economiei este in primul rand interesat ca Oltchim sa isi reia productia.

"Aia (insolventa - n.r.) ar fi o solutie, dar inca nu ne-am pronuntat asupra solutiei care va urma in perioada imediat urmatoare la Oltchim, pe noi ne intereseaza sa repornim activitatea la Oltchim", a mai spus ministrul Economiei.

Vineri, salariatii combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au primit tichetele de masa pentru luna august.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri. Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim au infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului. Comitetul isi propune sa gaseasca solutii pentru plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor care sa preia combinatul chimic.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un imprumut mai mic de 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul daca nu va explica foarte bine cazul. El a explicat sa un imprumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de asteptare a raspunsului din partea CE de sase luni.