"Prognoza (ING - n.r.) de pana acum pentru sfarsitul anului era cam unde este leul azi. Evident, ca la data respectiva nu aveam in calcul evolutiile mai ales din zona euro, alegerile din Grecia, si asa mai departe. Dar eu cred ca leul se poate indrepta usor catre 5 unitati pe euro", a spus Negritoiu la Pro TV, invitat in cadrul emisiunii "Dupa 20 de Ani".

Seful ING a aratat ca desi problema cea mai presanta a Europei este Grecia, slabiciuni se regasesc in toate tarile din sudul Europei si toate statele periferice.

Negritoiu crede ca desi situatia ar putea fi tinuta sub control, dialogul va fi prelungit, fara imbunatatiri rapide, fundamentale, pe termen scurt, iar presiunile pe euro si monedele din zona vor continua.

"Nu se stie daca mai vine la rand o tara sau alta (…) La noi vulnerabilitatea este in crestere din doua considerente: o data suntem vulnerabili la expunerea greceasca in Romania si problema Romaniei este parte din problema Greciei, avand in vedere expunerea in sectorul bancar, iar in al doilea rand tipicul politicii noastre monetare este unul destul de mult legat de euro, avand in vedere dimensiunea portofoliului de credite denominate in euro. Aceasta introduce un plus de risc si vulnerabilitate", a spus bancherul.

BNR a anuntat vineri o referinta pentru dolar de 3,6231 lei, un nou record istoric, iar pentru euro cursul a coborat, la 4,4648 lei/euro.

Moneda nationala a incheiat saptamana trecuta in jurul nivelului de 4,47 lei/euro, ceea ce indica o depreciere mult sub nivelul consemnat de valutele din regiune.

Pe pietele externe, cotatia maxima a monedei nationale s-a apropiat de 4,5 lei/euro, prag dupa care analistii spun ca deprecierea ar fi mult mai abrupta.

Moneda euro s-a depreciat vineri fata de dolar aproape de minimul ultimilor doi ani, in urma cresterii somajului in zona euro la un nou maxim istoric si datelor dezamagitoare privind industria manufacturiera din China.

Pe de alta parte, randamentele obligatiunilor emise de Statele Unite, Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Austria si Finlanda au atins vineri minime record, iar pentru titlurile germane pe doi ani au devenit chiar negative, investitorii platind efectiv bani pentru siguranta oferita de Berlin.

Misu Negritoiu, CEO-ul ING Romania, este invitatul de astazi al jurnalistilor Cristian Leonte (ProTV), Claudiu Pandaru (gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar), intr-o noua editie a emisiunii "Dupa 20 de ani", care a inceput la ora 10:00.