"Euro are un viitor nemaipomenit si ar fi foarte bine ca Romania sa treaca la euro, sa adopte moneda euro. Orice tara este capabila sa adopte moneda euro, insa acest lucru va presupune o disciplina benefica pentru tara, astfel ca atunci cand oamenii sugereaza ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro nu inteleg de fapt ce se intampla. Daca Grecia vrea sa devina competitiva, cu un euro puternic, trebuie sa isi reduca preturile", a declarat Mobius, potrivit Mediafax.

El apreciaza ca euro va continua sa existe, sustinut de dezbaterile si reformele implementate de tarile din Uniunea Europeana, iar la finalul crizei Europa va deveni mai puternica. Mobius a spus, totodata ca nu crede intr-o criza globala si ca foarte multe din discutiile despre o criza globala sunt inventate.

Statele emergente din Europa Centrala si de Est au devenit tot mai reticente in privinta adoptarii euro in ultimii trei ani, odata cu dezvoltarea crizei datoriilor de stat. Desi zona euro este principala piata de desfacere pentru exportatorii din statele est-europene, care isi vand peste jumatate din marfa in spatiul monetar, sapte dintre cele 10 state intrate in UE dupa 2004, inclusiv Romania, nu au adoptat inca moneda unica.

In Romania, autoritatile vor definitiva dupa alegerile parlamentare din decembrie strategia privind adoptarea monedei euro, tinta indicativa fiind in prezent anul 2015.

Franklin Templeton activeaza in Romania din septembrie 2010, de cand a preluat administrarea Fondului Proprietatea, fond care detine in prezent participatii la companii precum OMV Petrom (20,1%), Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%), Complexul Energetic Oltenia (21,5%), Alro (10,2%) si BRD (3,6%).

Urmariti mai jos intreaga emisiune: