In timpul verii, umiditatea relativa in spaþiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/m3, potrivit unui proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploatatiile comerciale, noteaza Mediafax.

Proiectul de act normativ prevede si ca in zona in care porcii "sunt cazati permanent" trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli. Fermierii vor fi obligati si sa evite zgomotele constante sau bruste in vecinatatea animalelor.

In adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp, iar in zona de odihna a animalelor nu trebuie sa existe curenti de aer.

In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si "efectele daunatoare ale competitiei dintre animale".

O alta prevedere din proiectul de act normativ spune ca niciun animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca "suferinte inutile" sau vatamari.

Respectarea masurilor va fi verificata de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.