El a aratat ca prima transa de majorare a salariilor cu 8% va fi aplicata din Luna iunie.

In prima sedinta, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent peste limita legala.

Saptamana viitoare, tot prin ordonanta de urgenta, Guvernul va decide majorarea salariilor cu 8% pentru bugetari de la 1 iunie, urmand ca restul sumelor sa fie acordate in luna decembrie, a precizat seful Executivului, informeaza Mediafax.

"Tot de la 1 iunie, in transe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au incasat gresit, vom incepe restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii peste 740 lei. De la 1 iunie, in transe lunare, exact cum le-a fost luat de guvernele trecute, va fi restituit de Guvernul actual", a adaugat Ponta.

Surse oficiale au declarat anterior pentru Mediafax ca Guvernul ia in calcul varianta ca a doua transa de majorare a salariilor in sectorul bugetar sa fie acordata in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare, ceea ce ar evita incalcarea Legii responsabilitatii fiscale.

Legea responsabilitatii fiscale stabileste ca nu pot fi emise acte normative pentru majorarea salariilor sau a pensiilor cu sase luni inainte de alegeri.

"Varianta luata in calcul este insa ca aceasta a doua transa sa fie anuntata din timp, dar acordata efectiv in luna decembrie, dupa organizarea alegerilor, astfel incat sa nu fie incalcate prevederile legale", au aratat sursele.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%.
Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca salariile bugetarilor vor creste de la 1 iunie cu 8%, diferenta de pana la 15% urmand sa fie acordat tot in cursul anului 2012, in luna octombrie sau noiembrie.

Aceleasi surse sustineau ca Guvernul a negociat cu FMI ca banii retinuti ilegal pensionarilor drept contributii de asigurari sociale de sanatate sa le fie restituiti in 16 transe, corespunzator celor 16 luni anterioare, din perioada 2011-aprilie 2012, in care pensionarii au fost obligati sa verse la buget aceste sume.

"Varianta discutata cu Fondul Monetar International este ca acesti bani sa nu fie restituiti cu totul deodata, ci corespunzator perioadei in care au fost achitati, respectiv in 16 transe", au explicat surse oficiale.

In baza unei ordonante de urgenta adoptate in 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate.

In mai multe judete, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, in care solicitau restituirea contributiei de sanatate de 5,5%, iar institutiile le-au respins pe considerentul ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, in plenul Parlamentului, ca va propune in prima sedinta a Guvernului, programata pentru marti, un act normativ pentru restituirea sumelor retinute ilegal pensionarilor pentru CASS.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat sambata ca pensionarii vor primi banii incepand cu luna iunie, fara sa mentioneze intervalul in care se vor face platile.