"Cea mai mare provocare a Romaniei este revitalizarea economiei. Au fost facuti cativa pasi, dar multi alti pasi au ramas de facut (...) Romania este gata sa iasa din spital, dar are nevoie de eforturi sustinute pentru a-si reveni din nou. Romania are potential, dar trebuie sa munceasca mult pentru a il realiza", a declarat Joost Kuhlmann, seful departamententului pentru Finlanda, Bulgaria si Romania din cadrul Directoratului General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene.

El a aratat, la un forum economic organizat de Confindustria, asociatie a oamenilor de afaceri italieni in Romania, ca in ultimii 3-4 ani CE a ajutat autoritatile romane sa corecteze dezechilibrele macroeconomice dezvoltate in anii anteriori, apreciind ca fara acest suport ajustarile ar fi fost mult mai dureroase.

"Dezechilibrele s-au creat atunci cand se credea ca pomii cresc pe cer, dar aceasta nesustenabilitate a fost expusa brutal la criza economica si financiara din 2008 (...) Masurile de austeritate au fost dureroase. Dar fara asistenta aceste ajustari ar fi fost mult mai severe. Anii in care a fost nevoie de ajustari macroeconomice importante si de masuri de austeritate au trecut. Acum este important sa se mentina un parcurs ferm in anii care vin. Asta inseamna ca Guvernul trebuie sa se comporte prudent in realizarea si executarea bugetului, astfel incat finantele publice sa fie mentinute sub control. Bugetul trebuie bazat pe asumari prudente privind cresterea, inflatia si incasarile fiscale, pentru a evita surprizele negative care ar putea aparea la executarea bugetului", a afirmat el.

Kuhlmann avertizeaza ca greselile din trecut, precum cresterea nesustenabila a numarului de salariati din sectorul public si majorarea salariilor si a pensiilor, trebuie evitate.

Alte recomandari se refera la reformarea intreprinderilor cu capital de stat. "Multe legaturi nesanatoase intre intreprinderile de stat si departamentele guvernamentale trebuie taiate si intreprinderile de stat trebuie sa mearga pe baze profesionale pentru a valorifica aceste active in interesul celor care le detin, ceea ce trebuie spus si populatiei. Romania are nevoie de capital strain pentru a finata investitiile de care are nevoie economia. Acesti bani nu vor ajunge in Romania in mod spontan. Romania trebuie sa munceasca mult pentru a atrage aceste fonduri, in special fondurile de calitate care aduc proiecte importante. Trebuie sa se munceasca din greu pentru a stabili un climat sanatos si predictibil care sa asigure profituri bune", a aratat Joost Kuhlmann.

El a mai spus ca politicienii trebuie sa fie interesati in principal de economie, nu de politica.