Cifra de 15 miliarde a socat specialistii. Acestia sustin ca va fi una catastrofica daca se va realiza. Un raport anterior al ONU, arata ca populatia va ajunge la 10 miliarde pana la finalul secolului.

Cifra oficiala pe 2011 va fi marcata in momentul in care se va naste persoana care va duce populatia lumii la 7 miliarde. Iar evenimentul va avea loc luna aceasta.

Roger Martin, presedintele organizatiei care se ocupa de controlul populatiei lumii, a declarat pentru Observer ca pamantul intra intr-o faza periculoasa. "Planeta noastra se apropie de furtuna perfecta", a avertizat acesta.

Populatia s-a dublat incepand din anii 60 ca urmare a evolutiei medicinei, a sistemului de asistenta si a cresterii ratei natalitatii in Africa, Asia, si Latin America, in timp ce rata mortalitatii l-a copii a scazut. De asemenea, durata de viata a crescut.

Sunt insa si voci care critica cifrele ONU. Unii cercetatori nu sunt convinsi ca populatia va ajunge la un asemenea numar. Profesorul Jack Goldstone de la Universitatea George Masona a declarat ca " mijloacele si dorinta de a reduce numarul nasterii copiilor se raspandesc in lume"