"Perspectivele macroeconomice ale Romaniei raman favorabile pentru moment, PIB-ul fiind de asteptat sa creasca in acest an cu 1,5%. Conform perspectivelor economice, salariile nominale ar trebui sa inregistreze o crestere progresiva, odata cu diminuarea riscurilor privind fluxul de numerar al companiilor. Acest lucru ar trebui sa conduca la redresarea treptata a consumului intern spre sfarsitul anului", arata Petrom in raportul privind rezultatele semestriale ale companiei, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, riscurile generate de criza datoriei suverane in tarile din zona euro ar putea conditiona ritmul si forta revigorarii economice, astfel ca este necesara continuarea reformelor structurale pentru consolidarea economiei, atentioneaza cea mai mare companie din Romania.

Profitul net al grupului Petrom a urcat in primul semestru cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), iar vanzarile au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei (2,457 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului si revenirii cererii de carburanti si gaze naturale.

Cea mai mare companie din Romania a facut 1,7 mld. lei in prima jumatate a anului. Profitul Petrom a urcat cu 14%

Compania OMV Petrom, listata la BVB, este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni. Printre ceilalti actionari se numara Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, si Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.