"Speram doar ca criza din zona euro va fi istorie in 2015, iar atunci, daca Romania va fi pregatita, ne vom gandi la aderare. Realist vorbind, ar trebui sa ne referim la aceasta data doar ca o dorinta, nimic mai mult", a spus Ponta.

Autoritatile de la Bucuresti au declarat, in repetate randuri, ca Romania mentine tinta de adoptare a monedei unice europene anul 2015, desi analistii sustin ca este mult prea indrazneata, mai ales in contextul crizei datoriilor din zona euro.

De altfel, fostul ministru de Finante si actual consilier al premierului Ponta, Daniel Daianu a declarat recent ca este posibil ca Romania sa nu treaca la euro in 2015, pentru ca economia nu este pregatita deocamdata pentru acest pas.

Experienta ultimilor ani arata ca tarile care se bazeaza in principal pe vanzarea de exporturi ieftine, cum este Romania, au mari probleme in zona euro. Pe hartie este posibil ca Romania sa indeplineasca toate criteriile necesare pentru a trece la euro in 2015, insa acest lucru ar putea sa nu aduca o imbunatatire a nivelului de trai, ba dimpotriva.

Reprezentantii BNR nu au comentat ipoteza, dar declaratia lui Daniel Daianu a venit ca urmare a unor informatii aparute in presa potrivit carora autoritatile ar fi amanat termenul de trecere la euro pentru 2019.