Moneda unica este "inima UE", a spus Barroso, iar "apartenenta la euro sau incercarea de a face parte (din zona euro) ar trebui sa defineasca UE".

Portughezul a lansat un apel catre tarile reticente fata de o integrare europeana mai profunda sa nu le impiedice pe cele care vor sa avanseze pe aceasta cale.

"Viteza Uniunii Europene si a zonei euro nu poate fi cea a membrilor sai cei mai lenti sau cei mai reticenti", a apreciat el. "Trebuie sa existe, si chiar exista, masuri de protectie pentru cei care nu vor sa participe la miscare. Dar una este sa nu participi si alta este sa ii impiedici pe altii sa avanseze", a adaugat acesta.

"O Uniune (Europeana) divizata nu va merge", a mai spus Barroso, recunoscand ca "provocarea (este) cum sa se aprofundeze integrarea in zona euro fara sa se creeze diviziuni cu cei care nu sunt inca acolo".

In fata problemelor zonei euro, afectata de criza datoriilor care se amplifica pe zi ce trece, unele tari, in primul rand Germania, vor modificarea tratatelor europene pentru a prevedea o integrare mai profunda si mecanisme coercitive de controlare a finantelor publice ale unora si celorlalti.

Aceste proiecte nu sunt apreciate de unele state UE din afara zonei euro, in special de Marea Britanie, care se opune unei integrari europene mai profunde.

"UE in ansamblul sau si zona euro merg impreuna si nu trebuie despartite", a apreciat Barroso.

Dupa ce criza actuala va trece, "obiectivul nostru nu trebuie sa fie restaurarea statu quo-ului anterior, ci sa avansam spre ceva nou si mai bun (...), o uniune de stabilitate dar si de solidaritate", a adaugat el.

"Daca vointa politica este suficienta, Uniunea Europeana va fi cea mai mare putere emergenta din lume", a preconizat el.

Citeste si:

Arhitectura eco pentru cladiri triste. Cum inverzesc companiile acoperisurile Romaniei si cat costa o astfel de fita FOTO

Carburantii viitorului, la hectar: americanii folosesc 50% din productia de porumb pentru carburanti