Pe Twitter, este la mare cautare. Bloggerii spun ca niciun discurs pe criza euro nu le-a fost atat de mult recomandat ca acesta. Analistii spun ca Soros explica cum nu a mai facut-o nimeni situatia de la nivelul zonei euro.

George Soros a criticat dur comportamentul liderilor politici oamenilor politici, pe care ii acuza de declansarea crizei din zona euro. Soros a atacat-o direct pe Angela Merkel, intr-un discurs incendiar tinut in Italia, acuzand cancelarul geman ca a adus criza in Europa, scrie Business Insider.

Intr-un discurs tinut la Trento, Italia si publicat apoi pe site-ul personal, investitorul George Soros (81 de ani) a asemanat Uniunea Europeana cu "un balon de sapun".

La inceput destul de atragatoare, reprezentand imaginea unor natiuni unite de spiritul democratiei si apararea drepturilor omului. Mai tarziu insa, perfectiunea s-a spulberat, dovedindu-se a fi doar o iluzie. Uniunea Europeana a continuat sa se dezvolte, la fel ca o bula de sapun, datorita pasilor mici facuti de liderii europeni. “Se hranea din propriul success, la fel ca o bula financiara”, a precizat Soros, citat de Business Insider.

Cresterea “balonului” a culminat cu introducerea monedei unice. Dupa stagnarea economica ce a urmat monedei euro, in 2008 a inceput dezbinarea, odata cu instalarea crizei economice mondiale.

Investitorul american a atacat-o dur pe Angela Merkel, cancelarul german, pe motiv ca greseala ei a costat un intreg continent. Soros a declarat ca Merkel a gresit cand a cerut tarilor europene sa nu actioneze ca un intreg, ci fiecare stat sa incerce sa se redreseze din punct de vedere financiar, sa ia propriile masuri de austeritate.

Mai mult, cei care au conceput Tratatul de la Maastricht cunosteau foarte bine dezavantajele unei uniuni monetare, a adaugat miliardarul: “Au gasit o moneda unica, fara sa existe insa si o uniune politica. Au sperat ca atunci cand va fi nevoie, vor putea crea aceasta uniune politica. S-au inselat, insa.”

Soros a dat vina, totodata, pe Banca Centrala Europeana (BCE), instrumentul financiar la care au apelat toate tarile din zona euro. „A functionat ca un bancomat extrem de accesibil”, a subliniat miliardarul.

Soros a a amintit si de boom-ul creditelor foarte ieftine, lucru care a dus la scaderea competitivitatii in sectorul bancar.

Criza din ultimii ani nu a facut decat sa diferentieze statele slab dezvoltate, care aveau nevoie de injectii financiare (imprumuturi de la institutiile europene si marile economii), de cele puternice. La ora actuala insa, evolutia zonei euro depinde foarte mult de cea mai mare economie europeana, crede Soros: „Nu vom putea face nimic fara ajutorul Germaniei. Trebuie s-o convingem sa salveze Uniunea Europeana, s-o transforme in ceea ce s-a dorit a fi intotdeauna: o uniunea fantastica”.

Angela Merkel are la dispozitie trei luni pentru a-si corecta propriile greseli si a incerca sa salveze UE. „Viitorul Europei depinde de nemti”, conchide Soros.

Cine este „omul care a invins banca Angliei”

In anul 1992 a facut un profit de aproape doua miliarde de dolari, mizand la bursa pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autoritatile britanice au fost nevoite sa scoata lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene.

In 1993, Soros a infiintat fundatia pentru o societate deschisa, numita si Fundatia Soros.

Soros isi exprima frecvent opiniile cu privire la problemele politice, economice si monetare de actualitate, publicand carti si articole de presa, precum si dand interviuri difuzate la radio si TV. Multe dintre predictiile sale s-au dovedit a fi adevarate, de unde si renumele de „profet”.