Cei opt judecatori au decis practic asupra compatibilitatii acestui fond cu constitutia Germaniei, un element crucial in planurile anticriza ale liderilor europeni. Curtea suprema de la Karlsruhe a avizat participarea guvernului la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din zona euro si pactul de disciplina fiscala semnat de 25 de lideri europeni in prima parte a acestui an. 

Bursele si euro au luat avant

Bursele europene si moneda euro au crescut dupa citirea hotararii, iar tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afiseaza de asemenea aprecieri. 

Indicele DAX 30 al bursei de la Frankfurt a castigat 0,8%, in timp ce CAC 40 - Paris este in urcare cu 0,6%. 

La Londra, indicele FTSE 100 a avansat cu 0,2%. 

Cursul euro afiseaza un avans usor fata de dolar, de la 1,2857 dolari la 1,2901 dolari pe euro.  Cotatiile internationale ale aurului si petrolului sunt de asemenea in crestere.

Uncia de aur s-a apreciat cu 0,5%, la 1.744 dolari, iar barilul de titei cu livrare in octombrie a avansat cu 0,5%, la 97,67 dolari.

Investitorul George Soros, devenit cunoscut dupa in 1992 a facut profit de aproape doua miliarde de dolari pe bursa, mizand pe deprecierea lirei sterline, a cerut acum doua zile Germaniei sa dea dovada ca stie sa ajute zona euro. In caz contrar, sa se retraga, potrivit BBC in editia online. Acesta a mai spus ca Germania trebuie sa conduca uniunea monetara, acum mai mult ca niciodata.

Decizia judecatorilor a fost urmarita "cu sufletul la gura" de investitorii de pe burse, pietele de obligatiuni si pietele valutare, dar si de lideri politici din Germania, Europa si intreaga lume. O hotarare nefavorabila ar fi putut conduce chiar la caderea guvernului de la Berlin, potrivit The Guardian.

Dezbaterea a vizat compatibilitatea Mecanismului European de Stabilitate si a pactului fiscal incheiat la inceputul acestui an de liderii europeni cu constitutia Germaniei.

Respingerea celor doua proiecte europene de catre Curte ar fi declansat haosul pe pietele financiare si ar fi pus sub semnul intrebarii existenta monedei unice.

"Curtea Constitutionala germana nu-si poate permite sa fie vazuta ca neindependenta, dar de asemenea nu-si poate permite sa fie Curtea care a daramat guvernul. Va trebui sa incerce un cerc patrat, cu alte cuvinte sa nu dea jos guvernul si sa-si sublinieze independenta", a comentat pentru The Guardian Constanze Stelzenmuller, asociat senior pe probleme transatlantice la German Marhsall Fund, Berlin.

Decizia, programata pentru miercuri, este ultimul aviz necesar pentru functionarea Mecanismului European de Stabilitate si pentru ratificarea pactului fiscal. O hotarare favorabila cuprinde insa si anumite limitari, precum conditionarea totala sau partiala a aplicarii ei de modificarea constitutiei germane.

O sursa guvernamentala germana a declarat pentru The Observer ca institutia "este foarte independenta si poate produce intotdeauna o surpriza". "Nimeni nu stie ce se va intampla pe 12 septembrie", spunea oficialul citat.

Un sondaj publicat vineri pe site-ul Spiegel Online arata ca 54% dintre germani sunt in favoarea blocarii celor doua proiecte europene de catre Curte, reflectand nemultumirea populatiei fata de banii investiti de stat in programele de finantare externa acordate statelor de la periferia zonei euro.

"Germania trebuie sa inteleaga: ori conduce, ori paraseste uniunea"

Soros sustine ca uniunea monetara ar trebui sa-si fixeze drept obiectiv o crestere economica de 5%. Dar asta ar insemna ca tarile din zona euro sa renunte la masurile de austeritate impuse de guvernul de la Berlin si sa accepte, totodata, o inflatie mai mare, noteaza investitorul.

“Omul care a invins banca Angliei” a vorbit, de asemenea, despre o Autoritate Fiscala Europeana, finantata din incasarile TVA, care sa supravegheze finantele publice din zona euro.

Mai mult, George Soros crede ca Germania ar trebui sa devina un lider mai ingaduitor cu ceilalti jucatori din Uniunea Europeana. In caz contrar, nemtii ar face bine sa iasa din zona euro si sa renunte la moneda unica: “Orice alta alternativa ar fi mai buna decat sa puna in continuare presiune pe euro”, a spus omul de afaceri, intr-un interviu acordat presei americane, citat de BBC.

“Debitori si creditori”

Soros spune ca planul Bancii Centrale Europene de a relaxa presiunile asupra statelor indatorate, precum Italia si Spania, ar putea diviza si mai mult zona euro. Omul de afaceri crede ca programul de cumparare a obligatiunilor poate salva moneda unica, dar acesta reprezinta, totodata, un pas catre ruperea tarilor europene, in doua: debitori si creditori.

“Debitorii vor trebui sa se supuna supravegherii celor trei mari institutii (UE, BCE si FMI), cunoscute si ca Troika. In schimb, creditorii nu vor face acest lucru, iar de aici se vor naste o multime de divergente economice”, a adaugat George Soros.

Investitorul vede in Europa o criza prelungita si un continent divizat in doua, care va duce in final la destramarea uniunii monetare.

"Iesirea Germaniei din zona euro, un scenariu posibil"

Soros insista: „Daca membrii zonei euro nu pot convietui, fara sa impinga uniunea lor pe marginea prapastiei, ar face bine sa se separe”. In caz contrar, va conta foarte mult cine va parasi zona euro, subliniaza economistul. Acesta afirma ca iesirea Germaniei din euro, in loc de Grecia sau alte state sufocate de criza datoriilor, ar avea un impact mai mic.

„Iesirea Germaniei din uniune ar fi un eveniment deloc usor de gestionat, dar nu imposibil, in locul haosului si efectului de domino pe care le-ar produce oricare dintre tarile grav indatoritate, fortate fiind sa renunte la moneda unica”, noteaza Soros.

Prin retragerea din uniunea monetara, moneda unica se va deprecia in raport cu celelalte monede internationale, iar produsele din zona euro se vor ieftini atat pentru consumatorii europeni, cat si pentru cei din Germania. Cu toate astea, reintoarcerea la marca germana ar scumpi automat produsele nemtesti, afectand astfel exporturile.

Germania este insa cea mai mare natiune creditoare, care sustine statele indatorate din zona euro, precum Grecia, Portugalia sau Irlanda, iar o retragere a poporului german din uniune va aduce o serie de probleme logistice la nivelul Bancii Centrale Europene si a continentului, scriu jurnalistii britanici.

Cine este "omul care a invins banca Angliei"

George Soros, pe numele sau real György Schwartz (81 de ani) este un economist cunoscut la nivel international si un om de afaceri miliardar american, originar din Ungaria.

Soros a fost si continua sa fie astazi proprietarul unor fonduri mutuale, printre care celebrul Quantum Group of Funds. Fondurile sunt grupate in holdingul Soros Fund Management, al carui presedinte este. In iunie 2009, valorile detinute de Soros Fund Management erau estimate la 4,2 miliarde de dolari.

Soros a devenit celebru dupa ce, in anul 1992, a facut un profit de aproape doua miliarde de dolari, mizand la bursa pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autoritatile britanice au fost nevoite sa scoata lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene.

In 1993, Soros a infiintat fundatia pentru o societate deschisa, numita si Fundatia Soros.

Investitorul isi exprima frecvent opiniile cu privire la problemele politice, economice si monetare de actualitate, publicand carti si articole de presa, precum si dand interviuri difuzate la radio si TV. Multe dintre predictiile sale s-au dovedit a fi adevarate, de unde si renumele de „profet”.