"Exporturile vor continua sa joace un rol important, insa viteza de crestere va fi mai mica decat cea a acestui an. In al doilea rand, probabil ca agricultura cred ca nu va mai avea asemenea greutate in formarea PIB. Ca atare, noi vedem in momentul de fata o crestere a consumului privat", a spus Tanasescu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El se bazeaza in principal pe o crestere a consumului corporatist, in conditiile in care cifrele arata ca anul viitor firmele vor suplimenta investitiile si vor aloca aloca mai multi bani pentru cheltuieli. 

Crestere economica de 1,5%

Pentru acest an, estimarea de crestere economica de 1,5% va fi cel mai probabil confirmatã, in special pe fondul unui an agricol bun, dar si datorita unui ritm sustinut de crestere a exporturilor in prima parte a anului.

Dupa primele opt luni, ritmul de crestere a exporturilor a fost peste cel al importurilor, insa avansul s-a redus in ultimele luni. Exporturile au urcat cu 25,1% in primele opt luni, la 29,2 miliarde euro, in timp ce importurile au crescut cu 19,9% la 35,4 miliarde euro.

De altfel, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea la inceputul lunii octombrie ca prognoza de crestere economica pentru anul viitor va fi modificata, in conditiile in care nu se mai poate miza pe aceeasi crestere a exporturilor.

Cele mai recente proiectii releva pentru anul viitor o crestere economica usor peste 2%.

Lista celor 60

Guvernul va stabili in bugetul pentru anul viitor o lista cu aproximativ 60 de proiecte importante de investitii, pe care le va urmari saptamanal. "Cred ca in momentul de fata Guvernul vine cu o teorie, cred eu sustenabila, si anume resursele pe care le avem sa le indreptam cat mai mult catre investitii, catre cheltuieli de capital, iar ele trebuie foarte bine definite, foarte bine prioritizate. In momentul de fata se lucreaza la acest lucru, iar probabil prezentarea bugetului in anul care urmeaza va veni cu o lista bine definita de aproximativ 60 de proiecte care vor fi urmarite saptamanal de catre Guvern in modul in care sunt implementate", a afirmat Tanasescu.

El a mentionat ca proiectele vizeaza lucrari mai de investitii, finantate in principal cu bani europeni, in domeniul infrastructurii, energiei si pentru protectia mediului. Iar 7-7,5% din PIB va fi alocat doar cheltuielilor de capital.

In ultima perioada, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc au spus in mai multe randuri ca bugetul pentru anul viitor are ca prioritate finantarea proiectelor de investitii, dar si o mai buna structurare a acestora, care sa ajute la iesirea din criza a Romaniei.

Vezi intreaga emisiune pe voyo.ro.