In telegrama Ambasadei SUA, clasificata "Confidential" si redactata in 2006, arata modul in care Ministerul Economiei si Petrom au negociat liberalizarea preturilor, negociere anulata in ultimul moment de un telefon primit de la o institutie guvernamentala din domeniul reglementarii.

Documentul prezinta cateva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar si dezvaluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom.

Subiectul telegramei este "Romania - scandal in sectorul energetic, cetatean american retinut sub acuzatii de "spionaj economic".

Conform unor surse din industrie, citate in telegrama, dupa negocieri indelungi intre Petrom si Ministerul Economiei si Comertului, MEC a fost de acord sa-si retraga cererea ca Petrom sa accepte preturi reglementate pentru toate vanzarile, cu conditia ca Petrom sa ofere o cantitate fixa de gaze la preturi subventionate pentru consumatorii cu venituri mici.

Cu toate acestea, cu zece minute inainte de anuntul programat, Seres (ministrul Economiei si Comertului - n.red.) a primit un telefon de la agentia guvernamentala de reglementare ("government regulators" in original) care a sustinut ca deal-ul este ilegal.

In telegrama se mai arata ca, potrivit unor surse din industrie, Seres a fost luat complet prin surprindere si a pretins ca interesele industriei locale ar fi in spatele acestei actiuni.

In comentariul care incheie telegrama, oficialii americani noteaza: "Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine."

Hotnews sustine ca documentul face parte din telegramele obtinute de Wikileaks, organizatia condusa de Julian Assange.

Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Cinci oligarhi detin tara. Stii cine?

WikiLeaks este o organizatie internationala care publica documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informatii, in general din surse anonime. Site-ul sau, lansat in 2006, apartine The Sunshine Press.

Scandal international de proportii: WikiLeaks a publicat documente secrete americane! Vezi ce referiri se fac la Romania!