Din pacate pentru soferi, Consiliul Concurentei sustine ca piata petroliera din Romania este una dezechilibrata, pentru ca sunt prea putini jucatori, iar asta afecteaza preturile.

In total, 6 companii din Romania au fost amendate de Consiliul Concurentei in 2011 pentru ca ar fi format un cartel prin care au stabilit momentul de retragere de pe piata a unui produs. Complet ilegal, au stabilit inspectorii Consiliului Concurentei care le-au dat amenzi record pentru Uniunea Europeana.

Toate companiile au contestat sanctiunile. Insa amenzile au fost mentinute de instante. Mol a platit 60 de milioane de lei. Rompetrol, 122 de milioane, iar Eni Romania peste 8 milioane de lei. Joi a fost confirmata definitiv si irevocabil amenda pentru OMV - 100 de milioane de lei.

Mol - 64,2 milioane lei
Rompetrol - 122,7 milioane lei
Eni - 8,6 milioane lei
OMV - 109,8 milioane lei
Petrom -366,5 milioane lei
Lukoil - 136,8 milioane lei

Deocamdata nu exista o decizie definitiva in cazul Petrom - peste 360 de milioane de lei si Lukoil, 136 milioane de lei.

Nu este singura problema pe care Consiliul Concurentei o vede pe piata carburantilor. Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului: "O companie detine o parte prea mare a pietei ceea ce duce la dezechilibre."

Consiliul Concurentei crede ca asta influenteaza si preturile. Asa ca a venit cu o serie de recomandari pentru a creste concurenta.

Consiliul Concurentei isi doreste panouri informative la intrarea pe autostrazi cu preturile tuturor benzinariilor de pe traseu. In plus, vrea un mercurial national cu benzinariile din Romania care sa fie disponibil si de pe telefonul mobil. De asemenea le recomanda si hipermarketurilor sa intre pe piata carburantilor pentru a deschide benzinarii mici."

In acelasi timp, Consiliul Concurentei a cerut ministerului Energiei sa infiinteze o Autoritate care sa verifice si calitatea carburantilor.