Potrivit Mediafax.ro, Consiliul Concurentei a autorizat, in acest an, 59 de tranzactii. Printre acestea se numara preluarea actiunilor companiei La Fantana de catre fondul de investitii Oresa Ventures (Cipru), achizitionarea companiilor Bel Rom Trei si Sibiu Shopping City de catre NE Property Cooperatief, firma membra a grupului sud-african de investitii NEPI (New Europe Property Investments), care detine pe piata locala mai multe malluri si cladiri de birouri, cumpararea magazinelor Billa de catre Carrefour Nederland BV, preluarea actiunilor de la Banca Carpatica de catre Nextebank etc.

Cea mai recenta tranzactie este cea prin care lantul Phoenicia, ce apartine presedintelui Federatiei Patronatelor din Turism, Mohammad Murad, a cumparat complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din statiunea Olimp de la Josef Goschy, proprietarul lantului Unita Turism. Valoarea tranzactiei a fost de aproximativ 10 milioane de euro.

Cea mai importanta tranzactie din acest an a fost cea din luna noiembrie, cand actiunile Profi Rom Food, detinatorul celui mai extins lant de supermarketuri din Romania, au fost vandute de Enterprise Investors catre Mid Europa Partners, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 533 de milioane de euro. Aceasta suma plaseaza tranzactia pe locul cinci in topul ultimilor 15 ani din punctul de vedere al transferurilor private (excluzand privatizarile) si pe locul 8 in clasamentul general (incluzind privatizarile).

La inceputul lui 2016, McDonald’s Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de restaurante, cu afaceri de circa 100 de milioane de euro si cu aproape 70 de unitati de tip fast-food, si-a schimbat actionarul. Compania malteza Premier Capital urma sa plateasca 65,33 milioane de dolari pentru preluarea operatiunilor locale ale grupului american McDonald’s, tranzactie care a inclus toate cele 67 de restaurante McDonald’s din Romania, cele 19 cafenele McCafé si franciza locala a McDonald’s.

Iar in decembrie, gigantul francez Lactalis a anuntat ca a semnat preluarea producatorului de lactate Covalact, unul dintre cei mai mari jucatori de pe segment. Francezii, care au cumparat la inceputul acestui an si liderul pietei locale de lactate, grupul Albalact, si-au consolidat prima pozitie in piata. Aceasta este a treia preluare a grupului in Romania, dupa LaDorna si Albalact.

Tot in decembrie, Consiliul Concurentei a anuntat autorizarea operatiunii prin care CRH Ciment (Romania) SA devine unic actionar al CRH Comnord SA. Anterior operatiunii de concentrare economica, CRH Comnord SA era detinuta de CRH Ciment (Romania) SA si de compania Comnord SA. CRH Ciment (Romania) SA face parte din grupul CRH, activ la nivel international in sectorul fabricarii si comercializarii cimentului, betonului si al altor materiale de constructii. Compania CRH Comnord SA are ca obiect principal de activitate fabricarea betonului.

De asemenea, Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care compania PC Garage este preluata Dante International (proprietarul eMAG), cu conditia respectarii unor angajamente asumate voluntar de de aceasta, printre care cesionarea a patru magazine online. Iar in martie Autoritatea de Concurenta anunta ca Nextebank poate achizitiona actiunile Bancii Carpatica. Valoarea tranzactiei: 104,5 milioane de lei.

O alta operatiune anuntata in luna septembrie a anului care se va incheia peste cateva zile este cea prin care TotalSoft, unul dintre cei mai mari producatori locali de software, va fi cumparat de Logo Software Investment, cel mai mare furnizor independent de software din Turcia, intr-o tranzactie de peste 30 de milioane de euro. TotalSoft este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii ERP (sistemul de planificare a resurselor intreprinderii) din Romania, cu peste 1.500 de clienti din 36 de tari, printre care SUA, Germania, Austria, UK, Italia sau Franta. Compania detine o suita proprie de solutii software, Charisma Business Suite, din care fac parte sisteme recunoscute la nivel international cum ar fi Charisma ERP, Charisma HCM sau Charisma Medical Software.