Saudi Arabian Oil Co sau Aramco, cel mai mare producator de petrol din lume, a anuntat vineri ca ia in considerare o oferta publica initiala. Lucru serios se pare, tinand cont de faptul ca joi, intr-un interviu in The Economist, printul Mohammad bin Salman a confirmat aceasta varianta.

Vestea a fost intampinata cu scepticism in toata industria financiara, daca tinem cont de reactiile a numerosi bancheri care fac afaceri in Orientul Mijlociu.

In primul rand, in "bucataria" Aramco totul este destul de "opac", ceea ce face din adevarata valoare a companiei un mister. Apoi, nu e momentul. Pretul titeiului este aproape de cel mai scazut nivel din mai mult de un deceniu.

Discutii cu privire la vanzarea de active Aramco au mai existat in trecut, insa ar fi fost vorba de parti foarte mici ale business-ului.

O oferta publica initiala a intregii companii a fost discutata doar ca gluma, a spus unul dintre bancheri, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Valoarea companiei ar putea ajunge undeva la 1000-10.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar face-o cea mai valoroasa din lume, potrivit lui Jason Tuvey de la Capital Economics.

Ultima IPO uriasa din industria petrolului a fost in urma cu un deceniu, cand Rosneft din Rusia a atras pe bursa mai mult de 10 miliarde dolari. 

Chiar daca Arabia Saudita ar vinde numai o mica participatie, listarea ar putea sa o depaseasca cu usurinta pe cea a Alibaba Group Holding Ltd., 25 de miliarde $, cea mai mare IPO inregistrata vreodata.

Totusi, este putin probabil ca Aramco sa faca o listare pe o bursa mare. Pentru ca ar inseamna sa dea informatii mai detaliate despre rezerve si capacitatea de productie, considerate secrete de stat, mai scrie Bloomberg.

Guvernul Arabiei Saudite analizeaza posibilitatea demararii operatiunii de cotare publica initiala in cazul gigantului petrolier Aramco, in cadrul unei strategii de privatizare destinate strangerii de fonduri, in contextul unor preturi reduse la petrol, a declarat insa printul mostenitor Mohammed bin Salman in The Economist, transmite si Agerpres.

Aramco sau Arabian American Oil Company, cea mai mare companie petroliera din lume, are rezerve de titei de aproximativ 265 miliarde barili sau 15% din depozitele mondiale de petrol.

"Acest lucru este analizat si credem ca o decizie va fi luata in lunile urmatoare. Personal sunt entuziasmat de acest pas. Cred ca este in interesul pietei saudite si in interesul Aramco, deoarece va creste transparenta", a declarat printul mostenitor Mohammed bin Salman.

El nu a precizat insa care este pachetul de actiuni pe care Guvernul saudit ar putea sa il vanda la Aramco, companie care produce peste 10 milioane de barili pe zi, de aproape trei ori mai mult decat cea mai mare companie petroliera listata, grupul american ExxonMobil.  

Vanzarea de actiuni Aramco ar putea acoperi o parte din deficitul bugetar pe care il inregistreaza in prezent Arabia Saudita din cauza scaderii pretului petrolului.

Potrivit cifrelor oficiale, Arabia Saudita  a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din PIB.

De asemenea, bugetul pentru anul 2016 publicat de autoritatile de la Riad prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari.  

Pretul barilului de petrol a scazut cu aproape 70% dupa iunie 2014 si, in prezent, se situeaza la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani.  

Pentru a face fata acestei scaderi, Arabia Saudita a fost obligata sa reduca subventiile generoase acordate pentru carburanti, o masura care va afecta o populatie obisnuita cu un stat providenta.

Insa printul Mohammed bin Salman a subliniat ca Arabia Saudita este departe de o criza economica deoarece are ample rezerve de lichiditati iar veniturile non-petroliere sunt in crestere.