Pierderea de 780 milioane de dolari, inregistrata in perioada aprilie-iunie, vine dupa un rezultat negativ de 345 milioane de dolari in primele trei luni ale anului, fata de un profit de 1 miliard de dolari in trimestrul al doilea din 2012, potrivit raportului financiar prezentat joi de grup. 

Grupul si-a redus de la 7,1 miliarde de dolari la 6,5 miliarde de dolari prognoza privind profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) in acest an. 

Profitul companiei este afectat de scaderea cererii de otel pe cele mai mari piete, Statele Unite si Europa, si de anvergura relativ limitata a grupului pe pietele aflate in crestere puternica, indeosebi China, noteaza Bloomberg. 

Consumul de otel din SUA a scazut cu 5,6% in prima jumatate a anului, in timp ce piata europeana s-a contractat cu 5,7%. 

Actiunile ArcelorMittal au scazut joi la Amsterdam cu 2,2% si afiseaza un declin de 25% de la inceputul acestui an.  In trimestrul al doilea, profitul EBITDA a scazut de la 2,6 miliarde de dolari la 1,7 miliarde de dolari, usor peste estimarile analistilor. 

Grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, detine in Romania doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si compania Admet Galati.