Masura a intrat in vigoare vineri, de la ora 13.00, cand niciun broker nu a mai avut voie sa incheie polite RCA in numele Euroins. Compania avea unele din cele mai ieftine polite si, astfel, ajunsese sa detina 20 la suta din piata. Problema aparea atunci cand erai lovit de cineva asigurat la Euroins, spun unii soferi.

"Am asteptat sa vina devizul vreo opt zile, desi reparatia a durat trei ore. Nu puteam sa scot masina. Fel si fel de scuze de astea, ca nu e gata inca devizul, ca trebuie sa vina un expert", se plange un sofer.

Nu a fost singura situatie, spune Autoritatea de Supraveghere Financiara, care a amendat compania. Dar pentru ca incalcarile au continuat, sanctiunea a devenit si mai dura.

"Este ca la fotbal. Ai luat primul cartonas galben si cand iei al doilea cartonas galben, vine cartonasul rosu. Existau intarzieri nejustificate la plata despagubirilor sau existau refuzuri nejustificate la plata despagubirilor", explica Radu Soviani, purtator de cuvant al ASF.
 
Acum, Euroins trebuie sa conceapa un plan de masuri cu care sa convinga Autoritatea ca reintra in legalitate. Pana atunci compania a emis un comunicat in care a anuntat ca: "Actualii clienti nu sunt in nicio forma afectati. Toate politele RCA emise de companie pana la acest moment sunt valabile si ofera protectie asiguratilor."

Si totusi, efectele nu vor intarzia sa apara. Toate aceste masuri dure vor ajunge pana la soferi, dau asigurari expertii. De exemplu, amenzile se vor simti si in pretul politelor. Mai mult, asa numitul cel mai ieftin RCA ar putea sa dispara complet.

Autoritatile spun ca efectueaza controale la inca doua companii de asigurari si nu exclud alte sanctiuni la fel de dure.

In 12 august, ASF a anuntat ca l-a amendat cu 50.000 lei pe seful departamentului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, si i-a retras avizul pentru aceasta functie. 

La sfarsitul primului semestru, Euroins Asigurare-Reasigurare avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%.

Indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, in perioada mentionata au insumat 157,78 milioane lei.  Actionarii companiei sunt Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) - 92,3% si mai multe persoane fizice si juridice, care impreuna controleaza titluri reprezentand 7,7% din capitalul social.