Proportia ridicata a platii in actiuni propusa de Pfizer si structura de schimbare a domiciliului fiscal catre Marea Britanie au ramas neschimbate fata de oferta anterioara a grupului american, noteaza compania britanica intr-un comunicat. Astfel, consiliul director al AstraZeneca recomanda actionarilor sa nu actioneze in privinta ofertei Pfizer, noteaza Mediafax.

Pfizer a majorat, vineri, cu peste 4 miliarde de lire sterline (7,2 miliarde de dolari) oferta pentru preluarea AstraZeneca, la 63,1 miliarde lire sterline (106,5 miliarde de dolari), in incercarea de a convinge compania britanica sa intre in negocieri, potrivit Bloomberg.

Grupul american ofera, astfel, 50 de lire pe actiune pentru AstraZeneca, dupa ce compania britanica a refuzat propunerea anterioara, de 46,61 lire pe actiune.

"Pfizer spera ca pretul mai ridicat va motiva AstraZeneca sa se angajeze in discutii privind o posibila combinare a celor doua companii", se arata intr-un comunicat publicat vineri de grupul farmaceutic american.

Tranzactia propusa de Pfizer ar fi perfectata in cash si actiuni, actionarii AstraZeneca urmand sa primeasca 15,98 lire si 1,845 actiuni Pfizer pentru fiecare titlu detinut.

Pfizer vrea sa-si mute astfel domiciliul fiscal in Marea Britanie, pentru a profita de taxa pe profit mai redusa decat in SUA. De asemenea, grupul american ar prelua controlul asupra portofoliului important de tratamente experimentale impotriva cancerului dezvoltate de AstraZeneca. Consiliul Director al companiei britanice a analizat oferta vineri dimineata.

Actiunile AstraZeneca au inchis joi la Londra in urcare cu 3,2%, la 48,15 lire, compania inregistrand o capitalizare de piata de 60,8 miliarde de lire. Vineri, actiunile compainei au coborat cu 0,8%, la 47,74 lire. Titlurile Pfizer au inchis joi la New York in scadere cu 0,4%.