Institutiile financiare majore, de la ING la HSBC si Deutsche Bank, au pariat pe titei atunci cand pretul era in crestere, dar in ultimul an si jumatate cotatia barilului de titei a inregistrat un declin semnificativ, ajungand aproape de cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, provocand turbulente pe pietele financiare.  

Acum, unele proiecte energetice sunt anulate sau amanate, iar bancile se vor confrunta cu pierderi si cu erodarea capitalului. Iar problema nu pare limitata doar la America de Nord, unde expunerea la energie este mai ridicata, si marile banci, cum ar fi Citigroup si Bank of America, au anuntat deja provizioane de miliarde de dolari.  

"Temerile investitorilor s-au intors spre Europa. Problema ar putea deveni dureroasa, dar, chiar daca vizibilitatea este limitata acum, situatia pare a fi gestionabila", a apreciat Michele Pedroni, director de fond la SYZ Asset Management in Geneva.  

Cei care detin actiuni la bancile europene vor urmari cu atentie termenele limita pentru achitarea marilor imprumuturi.

Analistii avertizeaza ca declinul pretului la titei ar putea inrautati si solvabilitatea companiile energetice.  

Analistii de la BNP Paribas estimeaza ca bancile europene au imprumuturi combinate de 400 miliarde de euro (445 miliarde de dolari) acordate sectorului energetic.  

"In multe cazuri, evaluarile reflecta riscurile din partea sectorului energetic si al materiilor prime", sustin analistii de la Morgan Stanley