In ultimele 18 luni, o serie de mari banci precum Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc si JPMorgan Chase & Co au angajat zeci de fosti ofiteri din serviciile de informatii americane si britanice, CIA si GCHQ, potrivit mai multor firme de recrutare.

Metodele utilizate de ofiterii de informatii pentru analiza vocii, textelor si comunicatiilor prin e-mail in scopul apararii nationale nu sunt foarte deosebite de cele utilizate pentru a descoperi activitatile ilegale ale unui trader, astfel ca fostii spioni isi pot gasi o slujba in sectorul bancar, unde salariul lor este cel putin dublu.  

Angajati ai unor banci, precum Jerome Kerviel, Kweku Adoboli si Tom Hayes, au provocat o serie de scandaluri rasunatoare care au afectat reputatia bancilor si le-au obligat sa plateasca amenzi de miliarde dolari.

Scandalul manipularii dobanzilor LIBOR a costat sase banci aproximativ sase miliarde dolari, iar Barclays a fost obligata sa plateasca singura amenzi de 2,2 miliarde dolari. In replica, banca l-a angajat pe Bryon Linnehan, fost ofiter de informatii in armata americana, sa monitorizeze comunicatiile electronice la birourile de la New York ale bancii britanice.

"Vrem sa fim in masura sa identificam orice potentiale probleme inainte de aparitie", a spus Linnehan.  

La fel ca si Barclays, bancile de investitii au decis sa angajeze fosti ofiteri de informatii pentru a analiza orice aspect al vietii angajatilor, de la cat de mult stau in pauza de fumat la site-urile pe care le frecventeaza, totul in ideea de a-l descuraja pe urmatorul manipulator sau trader fraudulos.  

Insa bancile nu angajeaza numai fosti ofiteri de informatii, ci si o mare parte din tehnologia utilizata pentru monitorizarea angajatilor isi are radacinile in programele de aparare.

Barclays este una dintre bancile care utilizeaza stiinta comportamentului pentru a analiza scandalurile trecute, in incercarea de a identifica modele care sa permita bancii sa ii impiedice pe traderi sa devina urmatorul Jerome Kerviel.

La randul sau, JPMorgan introduce un program de supraveghere care utilizeaza logaritmi pentru a identifica un potential angajat care ar putea comite o ilegalitate.

Bancile sunt interesate de orice moment al programului de lucru al unui trader, in special de site-urile web vizitate.  

Pe de alta parte, aceasta supraveghere intensa nu face decat sa dea nastere unui sentiment de paranoia in birourile de trading ale marilor banci.

De teama sa nu fie concediati la cea mai mica abatere si avand interdictie sa utilizeze telefoanele mobile personale la birou, unii traderi au inceput sa se ascunda la toaleta pentru a putea da mesaje text sotiilor, iar altii au plecat de la banca pentru a lucra la fondurile speculative, unde activitatile lor nu sunt monitorizate atat de strict.