Borza a afirmat vineri, intr-o conferinta de presa, ca nivelul profitului Hidroelectrica inseamna diferenta intre "managementul de cumetrie si managementul onest, profesionist".

"Statul va deveni un bun administrator atunci cand va numi manageri profesionisti la companiile de stat", a spus Borza, precizand ca aceasta este ultima conferinta de presa in calitate de reprezentant al Hidroelectrica, scrie Mediafax.

Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa. Hidroelectrica s-a aflat in insolventa timp de un an, in perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Salariile angajatilor Hidrolectrica vor fi reduse

Hidroelectrica a incheiat vineri, 20 decembrie, un "acord istoric" cu sindicatele prin care compania castiga 23 de milioane de euro ca urmare a reducerii salariului mediu pe angajat si a unor bonusuri, a declarat vineri Remus Borza, seful echipei de negociere cu sindicatele.

Salariul mediu este in prezent de 4.600 de lei brut, in scadere de la 5.200 de lei la momentul intrarii companiei in insoloventa, in luna iunie a anului trecut, a mentionat Borza, fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica.

La intrarea in insolventa compania avea 5.239 angajati, iar in prezent numarul acestora este de 4.200.

Borza a precizat ca procesul de reducere a numarului de angajati va continua si anul viitor pentru ca Hidroelctrica sa se incadreze in costurile stabilite. Salariatii disponibilizati vor primi cel mul 24 de salarii compensatorii.

De la inceputul acestei luni, Hidroelectrica are un nou Consiliu de Supraveghere, condus de George Cristodorescu, fost director general adjunct in cadrul E.ON Romania. Borza nu a mai candidat pentru o pozitie in conducerea Hidroelectrica.

Compania a incheiat primul semestru cu un profit de 481 milioane lei (109,5 milioane euro), de la pierderi de 202 milioane lei in perioada corespunzatoare a anului trecut, castigul fiind mai mare cu 47 milioane de lei fata de nivelul bugetat pentru intregul an.

In primul semestru, afacerile Hidroelectrica au totalizat 1,68 miliarde de lei (382,6 milioane euro), in crestere cu 33,4%, de la nivelul de 1,26 miliarde de lei inregistrat in primele sase luni din 2012.

Capitalul social al Hidroelectrica este detinut de stat (80,05% din actiuni) si Fondul Proprietatea (19,95%).