Discutiile dintre BP si Rosneft pentru achizitia unei participatii la perimetrul Siberian Tass Yuriakh au inceput cu ceva vreme in urma, potrivit unor surse familiare cu situatia, citate de Bloomberg.  Reprezentantii celor doua companii au refuzat sa comenteze informatia. 

"Tranzactia ar elimina cel putin o problema pentru Rosneft, in contextul in care grupul s-a extins prea mult in ultimii doi ani", se arata intr-o nota a bancii ruse Sberbank. 

Rosneft a acumulat datorii uriase in urma achizitiei de anul trecut a companiei TNK-BP pentru 55 de miliarde dolari, tranzactie in urma careia Rosneft a devenit cea mai mare companie petroliera listata la nivel mondial.

La finele trimestrului al treilea, datoria neta a Rosneft era de 45 miliarde de dolari. 

BP detine 20% din actiunile Rosneft.

Compania rusa, cu capital majoritar de stat, este una dintre firmele afectate de sanctiunile economice si financiare impotriva Rusiei. Desi nu mai se mai poate imprumuta pe piata internationala si are acces limitat la o serie de tehnologii si echipamente, Rosneft este libera sa vanda sau sa cumpere active. 

Achizitia unei participatii la Tass Yuriakh de catre BP ar inlesni planurile Rosneft pentru dezvoltarea perimetrului, planuri care in octombrie 2013 includeau atragerea unei investitii de la compania chineza China National Petroleum.  Petrolul extras din perimetrul siberian va fi livrat catre rafinarii din Orientul Indepartat si China. Productia este estimata sa depaseasca 5 milioane de tone de petrol pe an (100.000 barili/zi), potrivit informatiilor Rosneft.