Astfel, banca din Sibiu, controlata de Ilie Carabulea, a revenit pe pierderi, dupa doi ani in care a reusit sa obtina profit, de 38,4 milioane lei in 2013 si de 21,6 milioane lei in 2012, potrivit rezultatelor BCC transmise vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Profitul operational s-a situat insa anul trecut la 58,1 milioane lei, in crestere cu 3,6% fata de 2013 si cu 45% peste nivelul bugetat, dar a fost anulat de volumul mare de provizioane constituite pentru creditele neperformante, respectiv de 231,6 milioane lei.

"In urma discutiilor cu auditorii bancari si cu Banca Nationala a Romaniei, banca a decis sa inregistreze provizioane suplimentare (IFRS), pentru a egala provizioanele inregistrate conform standardelor locale (RAS)", se arata in comunicatul bancii.

Ca urmare a provizionarii, rata de acoperire a creditelor neperformante a ajuns la 73,4% in decembrie 2014. Totodata, Carpatica a scos din bilant in septembrie credite provizionate integral in valoare de 121,4 milioane de lei si a ramas cu o rata a creditelor neperformante de 38%, mult peste media sistemului bancar, care s-a redus la 15% anul trecut.

Potrivit BCC, calitatea imprumuturilor acordate in ultimii doi ani indica un cost al riscului sub 2%.

"Banca Comerciala Carpatica a ajuns in momentul in care actionarii trebuie sa ia decizii urgente si importante. Desi in prezent creditele neperformante sunt acoperite cu ajustari pentru depreciere, banca are nevoie urgent de modificari in structura actionariatului si sa atraga capital in vederea atingerii obiectivelor strategice de crestere", a declarat in comunicat directorul general al bancii, Johan Gabriels.

Conducerea bancii a primit mandat de la actionari sa atraga capital nou pentru dezvoltarea institutiei de credit, urmand sa prezinte noi optiuni in adunarea actionarilor din 28 aporilie, dupa ce au fost analizate o serie de propuneri.

Gabriels spune ca atragerea de capital suplimentar poate fi realizata cu succes doar in conditiile unei noi structuri a actionariatului.

Actionarii Carpatica au respins in decembrie oferta de fuziune cu Nextebank si au imputernicit directoratul bancii sa poata majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioada de un an, prin emisiune de actiuni legate de imprumuturi subordonate convertibile in actiuni.

Banca anuntase, la convocarea AGA, ca actionarii care detin pachetul majoritar la Banca Comerciala Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea si partile afiliate, au anuntat decizia de a vinde participatiile, iar ceilalti actionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului institutiei de credit.

Potrivit Mediafax, ar exista discutii cu alti doi actionari institutionali, care nu detin insa institutii de credit in Romania, ceea ce inseamna ca nu se poate realiza o fuziune.

BCC este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar cele mai recente tranzactii s-au operat la un pret de 0,0620 lei/titlu, in scadere cu 2,52% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 195,07 milioane lei.