"Boardul directorilor Holcim a ajuns la concluzia ca acordul (cu Lafarge - n.r.) nu poate fi pus in practica in forma actuala si a propus negocierea cotei de schimb (a actiunilor - n.r.) si a aspectelor legate de conducere. Lafarge a aratat ca refuza sa negocieze, cu exceptia cotei de schimb", se arata intr-un comunicat al Holcim.

Reprezentantii companiei franceze Lafarge au primit duminica o scrisoare din partea presedintelui Holcim prin care acesta arata ca nu doreste sa continue procesul fuziunii in forma aprobata deja in luna iulie a anului trecut, potrivit The Wall Street Journal, preluat de Mediafax.

Oficialii Lafarge au aratat ca membrii boardului companiei "raman angajati" pentru a incheia fuziunea si sunt "dispusi sa exploreze posibilitatea revizuirii paritatii".

Intelegerea initiala presupunea o majorare de capital din partea Holcim, pentru ca actiunile producatorului francez sa ajunga la paritate cu cele ale Lafarge. Astfel, boardul Holcim refuza sa aprobe aceasta cota a schimbului de actiuni.

Mai mult decat atat, Holcim ar dori sa impuna un nou director executiv general in fruntea noii entitati, potrivit unor surse Bloomberg. Acordul incheiat anul trecut prevede ca Bruno Lafont, CEO-ul Lafarge, sa preia aceasta functie.

Holcim si Lafarge au convenit in aprilie 2014 o fuziune prin schimb de actiuni, care ar crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

In luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeana a aprobat fuziunea, care urma sa se incheie in prima jumatate a acestui an, insa obtinerea acordului institutiei europene a depins de renuntarea la unele dintre activele detinute de cei doi mai producatori de ciment la nivel mondial.

In aceste conditii, in luna februarie, Holcim si Lafarge au ajuns la un acord cu producatorul irlandez CRH pentru ca acesta sa cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de cele doua companii, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro.

In Romania, producatorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, si anume doua fabrici de ciment, de la Medgidia si Hoghiz, si statia de macinare de la Targu Jiu.

Activele Holcim din Romania nclud doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.