Directorul general al UM Cugir, Romulus Micu, a declarat ca societatea a incheiat 2015 pe profit, respectiv 50 de milioane de lei, raportat la o cifra de afaceri de peste 35 milioane de dolari.  

"Toate contractele au fost onorate la termen, 99% din productie mergand la export, pe diverse piete. Apreciem ca vom desfasura si in acest an tot o activitate profitabila", a afirmat Micu.  

El a subliniat ca UM Cugir are contracte semnate, prin companiile ROMARM si ROMTEHNICA, pentru 2016, intregul an fiind acoperit cu comenzi, dar si pentru 2017.  

Societatea are 1.143 de angajati, dublu fata de acum aproape un deceniu, conducerea fabricii luand in calcul noi angajari pentru viitor.  

La UM Cugir se fabrica armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat si semiautomat de calibru 9 mm, accesorii, fiind unic producator de armament de calibru NATO 12,7X99 mm tub de otel.  

Si celalalt producator de arme din Cugir, Fabrica de Arme, are acoperit cu comenzi tot anul 2016, contractele fiind incheiate cu clienti de pe mai multe piete, a declarat directorul general Mircea Trifan.  

Fabrica de Arme, unde lucreaza aproape o mie de oameni, produce o gama diversificata de calibre, armament de infanterie destinat inzestrarii trupelor armate, a celor de paza si ordine, trupelor cu destinatii speciale, cat si arme de vanatoare.  

De aici s-a exportat cel mai mult pe piata americana, partenerul traditional al societatii fiind Century International Arms, cel mai mare importator si angrosist de arme de pe piata civila din Statele Unite ale Americii.  

Uzina din Cugir a fost infiintata in 1799, in timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier si Otel.  

In 2004, intreprinderea din Cugir s-a impartit in UM Cugir si Fabrica de Arme.  

La Cugir a fost realizat, in 1940-1941, primul pistol mitraliera conceptie exclusiv romaneasca, pistolul mitraliera Orita, de calibru 9 mm.  

Inainte de 1989, la fabrica din Cugir lucrau peste 20.000 de oameni, iar comenzile externe de armament au adus miliarde de dolari la bugetul de stat.

De altfel, Cugir era inainte de 1989 localitatea din Romania cu cel mai mare numar de autoturisme pe cap de locuitor, nivelul de viata fiind aici foarte ridicat.