Acordul dintre cele companii ar crea cel mai mare grup integrat din sectorul mondial al pesticidelor şi semniţelor, potrivit Comisiei, care consideră că ar limita numărul companiilor care vând erbicide şi seminţe de legume în Europa.

”Comisia are îngrijorări preliminare că achiziţia propusă ar putea reduce concurenţa pe o serie de pieţe, rezultând preţuri mai mari, o calitate mai scăzută, mai puţine posibilităţi de alegere şi mai puţină inovaţie”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Bayer a prezentat anterior propuneri pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei Europene în problemele antitrust legate de preluarea Monsanto, dar compania a refuzat să comunice care sunt acestea.

Dacă va fi aprobat, acordul ar fi a treia mare fuziune din sectorul agrochimic, dar şi celelalte companii au oferit concesii pentru a obţine aprobarea autorităţiilor de reglementare.

Grupul Dow a obţinut acordul pentru achiziţia DuPont după ce s-a angajat să vândă activităţi de cercetare şi dezvoltare şi alte active majore.

Iar ChemChina a fost nevoită să vândă o mare parte din afacerile cu pesticide, erbicide şi insecticide ale subsidiarei Adama şi alte active pentru a obţine acordul UE penru preluarea Syngenta.