"Comitetul de reglementare ANRE a aprobat mentinerea preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei si cresterea in medie cu circa 5% a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei, incepand cu data de 1 ianuarie 2012", potrivit ANRE, relateaza Mediafax.

Cresterea pretului gazelor pentru companii este motivata de avansul tarifului gazelor importate pretului gazului din import de la 138,88 lei/MWh, la 149,54 lei/MWh, precum si de un consum estimat in urcare in perioada ianuarie-martie 2012, fata de octombrie-decembrie.

Companiile si populatia platesc tarife diferite la gazele naturale, in functie de un cos, compus din gaze din productia interna, gaze importate si gaze din depozitele de inmagazinare. Gazele produse in Romania sunt de circa doua ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia.

Cosul pentru companii este compus in proportie de 67% din gaze produse in Romania si 33% din gaze de import, in timp ce cosul destnat populatiei are 91,5% gaze din productia interna, iar diferenta din import.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV. Astfel, pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut in iulie cu aproape 10%, iar de la 1 octombrie a fost majorat cu inca 8%.

Citeste si:

Europa "arde", iar Greciei ii arde de sarbatoare. Statul elen emite anul viitor un milion de monede de 2 euro

Marirea de salariu, influentata de marimea tocurilor. Campania cu care Deichmann se ridica la inaltime FOTO