"Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa naţională sau pe o parte a acesteia", precizează autoritatea pentru concurență.

Banca Românească este deținută de grupul National Bank of Greece. Activele româneşti ce fac obiectul tranzacţiei sunt aferente sucursalei din Londra, respectiv ale filialei din Malta aparţinând National Bank of Greece SA.

Cele două bănci au anunțat, în iulie, că au semnat un acord privind achiziționarea Băncii Românești de către subsidiara din România a grupul financiar maghiar OTP.

”Reprezentanții Național Bank of Greece și ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziționarea Băncii Românești. Părțile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacției”, informau cele două bănci în vară.

În urmă finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproape 4%, față de 2,09% cât este în prezent, urcând astfel pe locul 8 în topul băncilor din România. Banca Românească este a 14-a cea mai mare banca din România, cu o cota de piață de 1,62%.

“Clienții Băncii Românești nu sunt afectați în niciun fel de această tranzacție. În momentul de față, condițiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România dorește să pună și la dispoziția clienților Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacției va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România și Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină”, au anunțat reprezentanții OTP Bank.

Național Bank of Greece (NBG), a două mare bancă din Grecia, a anunțat, la începutul lunii iulie, că este aproape de vânzarea activelor din România, Serbia și Cipru, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritățile europene.

Ca și alte bănci elene, NBG vinde active și subsidiare din străinătate pentru a se concentra pe activitățile din Grecia, iar cu fondurile obținute își consolidează capitalul și lichiditățile.

Cumpărătorul subsidiarei din România, care are o rețea de 110 sucursale și pe care NBG o deține în totalitate, va rambursa și un împrumut de 550 de milioane de euro contractat de Banca Românească de la NBG.

OTP Bank România este subsidiară a băncii ungare OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrală și de Est – un furnizor integrat și auto-finanțat de servicii financiare. Prezența să în România datează din 2004. În prezent, este a 11-a cea mai mare banca din țară. Ultima achiziție a unei instituții financiare realizată de OTP Bank în România a fost în 2014, prin Millennium Bank.

OTP Bank oferă servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienți din nouă țări, prin intermediul unei rețele teritoriale de peste 1300 de unități, ATM-uri și canale electronice.

Și Eurobank, al treilea creditor din Grecia, a anunțat că se retrage din România, Bancpost – entitatea pe care o deține pe piața locală, urmând a fi preluată de Banca Transilvania.