"Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica constand in preluarea controlului de catre Grupul Nepi, prin NE Property Cooperatief U.A. asupra Floreasca City Center. Practic, in urma acestei tranzactii, grupul Nepi, prin NE Property Cooperatief U.A. si Ingen Europe B.V. dobandeste controlul asupra centrului comercial Promenada Mall", se arata intr-un comunicat al institutiei.

In Romania, grupul Nepi desfasoara activitati de investitii imobiliare in scopul inchirierii catre terti de spatii de birouri, spatii comerciale si industriale, iar Floreasca City Center desfasoara activitati de inchiriere si subinchiriere a bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, prin intermediul Promenada Mall Bucuresti.

"Consiliul Concurentei a evaluat operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, constatandu-se ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei piata serviciilor de inchiriere a proprietatilor imobiliare cu destinatie comerciala din cadrul marilor centre comerciale (centre comerciale tip «mall», hipermarketuri, galerii comerciale cu o suprafata de peste 2.500 metri patrati)", se mentioneaza in comunicat.

NEPI a anuntat vineri ca a cumparat mall-ul Promenada, o investitie initiala de 130 de milioane de euro, de la Raiffeisen evolution pentru suma de 148 milioane de euro, platita in numerar din resursele fondului sud-african.

NEPI a evaluat Promenada Mall, cu o suprafata inchiriabila de 40.300 metri patrati, la 148 milioane de euro si estimeaza venituri anuale din chirii de 10 milioane de euro. Chiria medie ponderata in centrul comercial este de 22 euro/metru patrat pe luna, se arata intr-un comunicat transmis de NEPI Bursei de Valori Bucuresti.

Mall-ul a inregistrat in primele sase luni din acest an un profit de 13,7 milioane de lei (3,1 milioane de euro).

NEPI, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari de pe piata locala, gestioneaza in Romania centre comerciale, totalizand circa 330.000 de metri patrati, printre cele mai importante Ploiesti Shopping City, City Park Constanta sau Vulcan Strip Mall Bucuresti. De asemenea, fondul sud-african de investitii are in curs de dezvoltare centrul comercial Mega Mall din zona Pantelimon.

Raiffeisen evolution a deschis la jumatatea lunii octombrie a anului trecut centrul comercial Promenada Mall, ultima faza a proiectului Floreasca City, investitie de 300 de milioane de euro, care cuprinde si doua cladiri de birouri, inclusiv turnul Sky Tower. Cladirile de birouri au fost vandute grupului Raiffeisen. Raiffeisen Holding Viena, Strabag si Uniqua Insurance detin fiecare cate 20% din Raiffeisen evolution, iar Raiffeisen Central Bank (RZB) restul de 40%.