Anul 2017 este unul cu cea mai intensa activitate in Consiliu. Am declansat noua investigatii, ceea ce e destul de mult. Este vorba de lucrari de infrastructura, unde suspectam existenta unor carteluri, altele sunt legate de tarifele privind conectarea la retelele de gaze”, a spus Bogdan Chiritoiu, citat de News.ro.

Totodata, Chiritoiu spune ca in perioada urmatoare vor fi finalizate investigatiii in sectoare importante, cazuri in care am avut suspiciuni de trucari de licitatii, precum cazul licitatiei Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) unde autoritatea a investigat o posibila trucare a licitatiei pentru servicii IT, iar un alt caz se refera la companii banuite de trucarea unor licitatii pentru lucrari de foraje pentru Transgaz si Romgaz.

De asemenea, el a declarat ca tot in acest an va fi finalizata o investigatie privind un posibil cartel la achizitia de echipamente electrice de catre Electrica, dar si cea din domeniul turismului, inceputa anul trecut in luna aprilie.

O alta investigatie ce va fi finalizata in curand este cea privind sectorul asigurarilor, declansata de Consiliul Concurentei in 2015, din oficiu. Investigatia urmareste o posibila incalcare a regulilor de concurenta de catre Media Xprimm si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si societatile de asigurare membre UNSAR. De asemenea, si ancheta in sectorul de retail, in care sunt implicate lanturile Cora si Carrefour, va fi gata tot pana la sfarsitul anului.

Companiile gasite vinovate risca amenzi de minimum 4% din cifra de afaceri”, a adaugat presedintele Consiliului Concurentei.

Chiritoiu spune ca aproape toate companiile amendate contesta in instanta sanctiunile, dar institutia pe care o conduce castiga cea mai mare parte a acestor procese.

2016 a fost al doilea an consecutiv in care faptele anticoncurentiale constatate si sanctionate de noi au fost confirmate in totalitate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ceea ce arata ca investigatiile noastre sunt bine”, spune el.

El sustine ca aceasta este rezultatul unor proceduri complexe care elimina posibilitatea de a se face abuzuri si care conduc la cazuri solide, bine argumentate.

Avem multe mecanisme interne de asigurare a calitatii - orice investigatie este verificata de mai multe echipe, avem nevoie de mandat judecatoresc pentru a face inspectii, lucram foarte strans cu Comisia Europeana - mai mult de jumatate din cazurile noastre trebuie sa treaca si pe la Bruxelles si sunt supervizate de Comisia Europeana, ceea ce reduce mult riscurile de a face greseli sau abuzuri ”, explica Chiritoiu.

In acelasi timp, presedintele autoritatii de concurenta spune ca in ultima vreme din ce in ce mai multe companii isi recunosc vinovatia, vazand dovezile din cadrul investigatiilor.

”Procedura de recunoastere a mers foarte bine in ultima vreme, din ce in ce mai multe companii isi recunosc vinovatia, analizandu-si comportamentul si vazand ce dovezi avem in cadrul investigatiilor. Este de preferat sa-si recunoasca vina inainte de intocmirea raportului de investigatie, pentru ca putem acorda o reducere mai mare a amenzii. In acest fel este avantajos pentru toata lumea: scapam si noi, si ei, de cheltuieli in instanta. Suntem o institutie predictibila, cu o reputatie buna, si cred ca, pana la urma, companiile ne apreciaza si ne vad ca pe un arbitru serios si independent in piata”, a adaugat Bogdan Chiritoiu.

Anul trecut, 93 de companii au recunoscut ca au incalcat legea, din 120 de companii sanctionate. Amenda poate fi redusa cu pana la 30% din nivelul de baza, daca societatile recunosc inainte de finalizarea investigatiei sau 20% daca recunosc partial.