Un salon de infrumusetare din Suceava a obtinut in toamna anului trecut 26.000 de euro din fonduri europene. Patronul a cumparat cu ei aparatura noua. Ca sa-i primeasca, a apelat la un consultant, a depus dosarul, iar dupa cateva luni a obtinut banii.

"Am avut termen de 3 luni pentru achizitii si in luna iulie am finalizat aceste achizitii, dupa care pe 1 octombrie ne-au fost rambursati banii", explica Simona Cosovanu, manager salon.

Investitia se recupereaza, insa, luna de luna. In primul semestru din 2010, cifra de afaceri si numarul de clienti s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 65.000 de lei.

Si un medic dentist din Timisoara si-a utilat cabinetul cu aparatura noua, din bani europeni. "Valoarea proiectului a fost de aproximativ 30.000 de euro. Pe atunci, Uniunea mi-a rambursat 70% din suma", spune dr. Marius Kocsis, medic stomatolog.

Medicul nu ne dezvaluie cifra de afaceri, dar profitul lunar i-a crescut cu 50%, ajungand si la 2.000 de euro pe luna.

Regulile Uniunii spun ca banii ajung in contul firmei abia dupa ce s-a realizat investitia. Asa ca patronii trebuie sa puna banii lor sau dintr-un imprumut, care nu se obtine usor. In acest caz, este bine sa cereti bancii sa trimita dosarul spre analiza la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

"Acesta iti garanteaza pana la 80% din finantare. Si mai este un ajutor acum, poti gaja la banca chiar cu mijloacele fixe achizitionate prin proiect", explica Diana Gradinaru, manager firma de consultanta.

Nu va ganditi, insa, ca odata ce ati obtinut fondurile ati scapat de griji. Specialistii europeni o sa verifice in fiecare an cum merge afacerea: daca are profit si daca respecta conditiile, inclusiv numarul de angajati.

In acest moment, fondurile pentru afaceri mari s-au epuizat. Microintreprinderile mai pot obtine cel mult 200.000 de euro, iar un IMM pana la 1,5 milioane. Uniunea suporta intre 30 si 100% din valoarea investitiei.