"Un atare context macroeconomic constituie un factor de presiune ce altereaza din plin marjele de profitabilitate ale operatorilor, care se transmite in primul rand catre contractorii de foraj prin reducerea drastica a bugetelor de investitii in sectorul de E&P (explorare si productie - n. r.). Efectele crizei pretului titeiului nu au intarziat sa apara pe piata din Romania incepand cu ultimul trimestru al anului 2014, aspect resimtit inclusiv de societatea noastra, care a fost invitata de unul din principalii operatori sa renegocieze preturile si tarifele din contractele aflate in derulare. Mai mult, in contextul in care operatiile derulate de Dafora sunt in integralitate circumscrise forajului onshore, iar bugetele reduse de investitii ale operatorilor sunt directionate cu preponderenta catre operatiunile de explorare-productie offshore, putem afirma ca impactul crizei titeiului este resimtit cel mai acut de contractorii de foraj onshore", explica reprezentantii companiei. 

In acest context, Dafora da ca exemple decizia Chevron de a se retrage de pe piata din Romania si, ulterior, decizia OMV Petrom de a nu mai dezvolta noi proiecte de foraj onshore, in special. 

Compania aminteste si de sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei, respectiv o amenda contraventionala in suma de 3,97 milioane de lei.

"Am considerat Decizia Consiliului Concurentei una nedreapta si nefondata si am contestat-o in termen legal, formandu-se doua dosare pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Chiar daca am declansat procedura contenciosului administrativ impotriva deciziei Consiliului Concurentei, totusi nu putem evita punerea acesteia in executare, ca urmare a faptului ca, in data de 19.05.2015, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea noastra de suspendare a executarii deciziei. Executarea silita a deciziei de sanctionare ar insemna un efort financiar mult prea mare pentru posibilitatile noastre actuale'', se spune in comunicatul trimis BVB si citata de Agerpres.

O alta problema pe care societatea nu a putut-o gestiona se refera la imposibilitatea esalonarii obligatiilor societatii catre bugetul de stat, reprezentata de impozite si taxe, motivata de neindeplinirea uneia dintre conditiile de aprobare a unei astfel de solicitari, respectiv limita minima impusa valorii capitaluri proprii.