"Vreau să dau un semnal că ne dorim stimularea unor noi investiţii majore în România şi din acest motiv vom adopta şi alte măsuri care să susţină acest lucru. Dorim să asigurăm o dinamică pozitivă a economiei şi astăzi anunţăm că în scurt timp se va deschide schema de ajutor de stat pentru investiţiile private mai mari de 10 milioane de euro, în investiţii în deschiderea sau extinderea capacităţilor de producţie. Nu vă ascund faptul că ţinta noastră finală este să atragem investiţii de peste un miliard de euro. Aceste investiţii vor crea mii de locuri de muncă şi vor contribui la creşterea veniturilor bugetare", a precizat Dăncilă, citată de Agerpres.

Ea a adăugat că schema de ajutor de stat este doar o parte a pachetului de stimulare a investiţiilor în România, anunţând că în următoarele luni se va înfiinţa Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi Exporturi.

"Alături de un mediu macroeconomic stabil şi predictibl, un mediu fiscal stimulativ şi o forţă de muncă bine pregătită, vă propunem şi o nouă abordare în ceea ce priveşte relaţia cu investitorii strategici în economie. Vom înfiinţa în următoarele luni Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi Exporturi, un centru de tip 'one stop shop', o agenţie cu flexibilitate mare, cu manageri de proiect dedicaţi. Va fi un corp de manageri specializaţi pe sectoarele strategice, din punct de vedere economic pentru România, în vederea atragerii de investiţii", a subliniat şeful Executivului.

Prim-ministrul a mai precizat că prioritatea Guvernului în trimestrul II al acestui an o reprezintă investiţiile.

"Nu avem cum să mergem mai departe cu aplicarea programului de guvernare dacă nu stimulăm investiţiile. Am promis în programul de guvernare că anul 2018 va fi anul investiţiilor şi aşa va fi. Ne-am propus atragerea unor investiţii cu valoare adăugată ridicată, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite. Săptămâna aceasta au apărut ultimele date cu privire la valoarea investiţiilor străine directe pentru primele trei luni ale anului 2018. Acestea au crescut cu 21,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, demonstrând încredere în potenţialul economiei româneşti şi în actul de guvernare, însă consider că nu este suficient, ne dorim mult mai mult decât atât", a punctat Dăncilă.

Potrivit şefului Guvernului, investiţiile cu impact major în economie înseamnă şi o producţie cu grad înalt de tehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă bine calificate şi mai bine plătite, iar în acest sens învăţământul dual este o soluţie sustenabilă.

"Ştiu şi înţelegem nevoile mediului de afaceri generate de criza de pe piaţa forţei de muncă, iar învăţământul dual consider că este o soluţie sustenabilă. În anul şcolar 2017-2018 au fost realizate 106 clase de învăţământ dual, prin contracte cu angajatorii, fiind implicate 227 de companii şi 68 de unităţi şcolare. Suntem conştienţi că încurajarea marilor proiecte de investiţii va conduce la creşterea exporturilor cu valoare adăugată, creşterea gradului de integrare locală a proceselor de producţie, mai multe contracte şi locuri de muncă pentru IMM-uri şi, bineînţeles, reducerea importurilor", a explicat Dăncilă.

Potrivit Eurostat, România ocupă locul al patrulea în UE la cel mai mare declin al investițiilor ca procent din PIB în ultimii zece ani. Astfel, în perioada 2007 - 2017, cel mai semnificativ declin al investiţiilor (din sectorul public şi din cel privat) ca procent din PIB s-a înregistrat în Letonia (19,9% în 2017 faţă de 36,4% în 2007, sau minus 16,5 puncte procentuale), Grecia (minus 13,4 puncte procentuale), Estonia (minus 12,9 puncte procentuale) și România (minus 12,5 puncte procentuale).