"Ii intrebam pe colegii din Europa daca ei au rezolvat problema asta, apropo de cont, daca mai exista cont curent, daca este cont de plati, daca se va face intr-o alta industrie paralela si noi o numim shadow banking. Shadow banking inseamna ca se transfera operatiunile bancare in alte industrii care nu sunt reglementate si care nu sunt monitorizate. Poate asta suna prost din partea noastra, dar inseamna ca riscurile si pierderile, pericolele vor fi acolo, in alte industrii. Vor ajunge la consumatori care astazi nu sunt atenti din perspectiva asta, nici legislativul nu este atent, nimeni nu este. E asa, un fel de bucurie, ca bancile mai au o pierdere. Cineva va trebui sa isi asume. Din discutiile noastre cu institutiile din Romania, dar si cu colegii din Europa, am zis ca da, bancile pot sa deschida pentru migranti, intr-o anumita suma, dar asumati-va dumneavoastra riscurile de terorism si finantarea terorismului si asa mai departe", a spus Danescu.  

El a precizat ca cineva trebuie sa isi asume daca bancile trebuie sa deschida migrantilor conturi indiferent daca au documente sau nu.  

"Noi facem ce ni se cere, dar nu ne putem asuma acest risc pentru ca nu se coreleaza legi, reglementari, cunoasterea clientelei. Daca nu tii seama de ea si trebuie sa deschizi conturi la toti migrantii, indiferent de suma, indiferent cum, indiferent cand, indiferent cu ce documente sau cu ce nedocumente cineva trebuie sa isi asume acest risc. I-am intrebat pe colegii de la EBF (European Banking Federation n.r.) si au spus ca nimeni nu aplica, dar este o presiune foarte mare de la aceiasi care dau alte initiative impotriva bancilor", a explicat reprezentantul ARB, potrivit Agerpres.