"Anunt cu mare amaraciune ca am solicitat sa fiu declarat falimentar la Inalta Curte din Belfast", marturisea Sean Quinn, dupa initierea actiunii.

El este primul mare miliardar care isi pierde averea din pricina crizei financiare.

In perioada 2000-2007, Irlanda a inregistrat o perioada de "boom" economic, ceea ce a contribuit la cresterea averii lui Quinn, care avea afaceri in asigurari si constructii.

Dupa declansarea crizei financiare, el a mizat pe Banca Anglo-Irlandeza, cumparand actiuni ale acesteia si riscand astfel intreaga avere a familiei.

La scurt timp dupa ce a achizitionat respectivele actiuni la Banca Anglo-Irlandeza, aceasta a dat faliment, calculele recente indicand ca el are datorii de 2.5 miliarde de lire sterline.

"Nu are in acest moment nicio posibilitate de a-si plati datoriile. A ramas cu foarte putine bunuri", a declarat avocatul lui Quinn, care a solicitat in instanta falimentul acestuia.

Banca Anglo-Irlandeza, redenumita Irish Bank Resolution Corporation, a declarat ca investigheaza validitatea falimentului omului de afaceri, avand in vedere ca aceasta a fost obtinuta in Tara Galilor, nu in Irlanda.

Legile falimentului din Marea Britanie, care se aplica Tarii Galilor, dar nu si Irlandei, prevad ca o persoana poate sa inceapa din nou o afacere la un an dupa ce a fost declarata falita. In Irlanda poti sa conduci o afacere doar dupa 12 ani de la declararea falimentului.