Rolul si posibila implicare a lui Ric Olsen au fost in atentie”, se arata intr-un comunicat al grupului, potrivit caruia CEO-ul nu a fost responsabil si nici nu ar fi stiut de nereguli, informeaza News.ro.
                                                
Intr-un comunicat separat, compania a anuntat ca Olsen va pleca pe 15 iulie, iar presedintele Beat Hess va fi director general pe perioada cautarii unui nou CEO.

LafargeHolcim a confirmat ca procedurile legale continua in Franta.

Plecarea lui Olsen are loc dupa ce LafargeHolcim a anuntat ca o investigatie interna a constatat ”erori semnificative de judecata” dupa ce au fost platiti bani unor grupuri armate siriene pentru a continua activitatea fabricii de ciment din Siria.

Decizia a fost luata de directori locali si regionali, dar ”unii membri ai conducerii grupului au avut cunostinta”, potrivit companiei.

Platile au fost facute de Lafarge SA, compania franceza care a fuzionat cu compania elvetiana Holcim in iulie 2015, pentru a deveni cel mai mare producator de ciment din lume.

Olsen a devenit director general al grupului format prin fuziune, dupa ce a fost vicepresedinte executiv al Lafarge insarcinat cu operatiunile.

Controversa legata de afacerile din Siria a escaladat atunci cand Ministerul francez al Economiei a confirmat in ianuarie ca in septembrie a inaintat o plangere la procuratura impotriva LafargeHolcim din cauza activitatilor din Siria.

O ancheta interna a constatat ca au fost date fonduri unor terte parti care apoi au facut aranjamente cu un numar de grupuri, inclusiv cu unele supuse sanctiunilor. Compania a apreciat ca platile sunt inacceptabile.

Luptatorii organizatiei Stat Islamic au confiscat fabrica in septembrie 2014.

Plecarea lui Olsen are loc intr-o perioada in care acesta lucra pentru indeplinirea beneficiilor promise ale fuziunii. In martie, Olsen a spus ca este optimist in privinta cresterii companiei, inclusiv in Statele Unite, si ca grupul anticipeaza o crestere de peste 10% a profitului din activitatile in termeni comparabili.